Hírek

2005.09.13. 00:00

Fegyveresek őrzik a vizet

Fegyveresek akadályozták meg, hogy lapunk munkatársai újra bejussanak a Szentendrei-szigeti vízbázisra. Úgy látszik, a fővárosi vízműveknek a múlt heti botrány után sikerült megszerveznie a vízlelőhely őrzését.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="82"] Múlt héten megírtuk, hogy nincs lakat a sorompón. Tegnap már volt.
[/caption]„Maguk meg mit keresnek itt?! Ez tiltott terület! Kérem az irataikat!” E szavakkal rivallnak a fegyveres biztonsági őrök a Reggel munkatársaira a Szentendrei-szigeten. A fővárosi vízművek vízbázisterületének bejáratánál állunk, ahol egy héttel korábban. Akkor nem láttunk biztonsági őröket, a sorompót pedig nyitva találtuk. Most lakat zárja le a bejáratot. A fegyveres őrök pedig bennünket zárnának be legszívesebben a hűvösre. Erre következtetünk hanghordozásukból. Egyikük elvenné a fényképezőgépet is fotóriporterünktől, de legalábbis kitöröltetné a felvételeket. Majd a fegyveres mégis meggondolja magát és inkább tanácsot kér CB-rádión felettesétől. „Mi legyen? Hívjunk rendőrt?” – kérdi. „Legyenek boldogok azzal a fényképpel” – recsegi a hangszóró.

További egyeztetés következik az éteren át. Oda lyukadnak ki, hogy jobb a békesség. Az őrök egyik pillanatról a másikra megenyhülnek. Egyikük a fényképezőgépről kérdezősködik. Majd nyomban összetegeződünk. Ők csak a dolgukat végzik, vigyázniuk kell a vízkészletre – mondják. Figyelmeztetnek, hogy nem nyilatkozhatnak, feletteseik megtiltották. Bekísérnek minket a védett övezetbe, ám ott csak fűt, fát, bokrot fotózhatunk. Kutat tilos.

Múlt héten akadálytalanul bejutottunk a zónába a nyitott sorompókon keresztül. Bebizonyítottuk, hogy a fővárosi vízművek nem vigyáz eléggé a budapesti ivóvízkészletre. Talán mert nincs elég fegyveres őrük. Pedig a vízvédelem a mai terrorveszélyes időkben nagyon fontos. Az ivóvízzel ugyanis meg lehet mérgezni egy egész várost. Nagy botrány kerekedett a vízműveknél a múlt héten. De lett foganatja a történteknek. Hiszen tegnap alig tudtuk elkészíteni az első fotókat, máris ott termettek a fegyveresek. Odabent azért még megmutattuk az őröknek, miként lehet lecsavarni az egyik kémlelőkút fedelét puszta kézzel. Hümmögtek. Majd elkísértek a kijáratig.

Egy nappal korábban Demszky Gábor főpolgármester járt itt biciklivel. Találkozott a fővárosi vízművek vezérigazgatójával, Haranghy Csabával. Bejelentették, hogy ezentúl nem kell regisztrációs díjat fizetniük a betérő kirándulóknak, bicikliseknek. A védett övezet engedéllyel eddig is látogatható volt. A vízművek így nyomon tudja követni, hogy ki tartózkodik a területen.

Erről a vízbázisról származik a budapesti ivóvíz hetven százaléka. Olyan jó minőségű, hogy lényegében tisztítás nélkül kerül a vezetékhálózatba, mindöszszesen csak klórozni kell. Ezért is kell rá ennyire vigyázni. A szigeten tilos bármiféle mezőgazdasági vegyszer használata, valamint a szemetelés. Engedély nélkül pedig a bemenet. A vízre a biztonsági őrökön kívül pisztrángok és kagylók is vigyáznak. Egy olyan medencébe telepítették az állatokat, ahol már összefolynak a kútvizek, de még nem kerülnek az ivóvízhálózatba. Ha mérgező anyag kerülne a vízbe, az állatok elpusztulnak, így jelzik a bajt.

Nem minden városban vigyáznak eléggé a vízre

Szekszárdon a belső védterületen lévő vízbázist kerítéssel és kapuval védik. Ám őrszolgálattal senki sem őrzi a területet. Tervek már készültek a védelem megszervezésére. Jelenleg az egyetlen korlátozás, hogy csak célforgalomnak lehet behajtani. Kecskeméten viszont hármas védelemmel őrzik a vízbázist. A területeket kerítés veszi körül, a 65 darab kút aknája pedig le van lakatolva. Ha illetéktelenek kinyitnák valamelyiket, a betörésvédelmi rendszer jelez a cég diszpécserközpontjába. Békésben a termelőkutak védőövezetét elkerítették. Illetéktelenek behatolását térfigyelőrendszerekkel és egyéb technikai berendezésekkel igyekeznek megakadályozni. Hasonló a helyzet az Észak-dunántúli Vízmű Rt. Komárom-Esztergom megyei víztározó medencéinél. Ezeket is körbekerítették és biztonsági zárral szerelték fel. Továbbá távfelügyeleti rendszerben kamerákkal is figyelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!