Hírek

2005.09.05. 00:00

Blake elbúcsúztatta Nadalt

Egy hét lepergett az esztendő utolsó Grand Slam tenisztornájából, félidőben azonban még mindig sok az esélyleső a US Open mezőnyében.

Árvay Sándor

Sejteni persze lehet, ki nyerhet, hiszen a férfiaknál a világelső Federer, az újabb nagy sikerre régóta éhes Hewitt, az örökifjú Agassi és a kitörésre vágyó ifjú francia Gasquet még ott lépdel a mezőnyben. A hölgyeknél a címvédő (az idén sokat sérült) Kuznyecova kiesése nem szenzáció. A trónra visszakerült Davenport és az egy hétig világranglista-vezető Sarapova könynyen lehet, hogy csúcsrangadón találkozik egymással a döntőben. A szuperformában játszó Clijsters és valamelyik Williams nővér keverheti a kártyákat, Henin, Mauresmo, esetleg Pierce szólhat még bele a játszmába.
Csupa-csupa ismert arc. Mintha nem lenne meglepetésember az idén. A hölgyekre ez igaz, legjobb 16 között csupán két nem kiemelt játékos található, a venezuelai Vento-Kabchi és az indiai Mirza. A férfiaknál több esélyes is kiesett már, így a legjobb 32 közé csupán tizenhét kiemelt jutott el, olyan nevekkel is megismerkedhetett a New York-i közönség, mint a szerb Djokovics vagy a 19 éves francia Gasquet, aki amerikai fellépéséig még nem nyert Grand Slam-meccset.
Nem számít ugyan kifejezetten újoncnak, ám a 25 éves James Blake története akkor is figyelmet érdemel, ha nem éppen a 2. helyen kiemelt, Roland Garros-nyertes Nadalt győzte volna le (4:6, 6:4,6:3, 6:1). Ezt a meccset látni kellett! A két és fél órás duellum végén tombolva ünnepelt az Arthur Ashe Stadion húszezres publikuma, a győztes könnyeivel küszködve köszönte meg a bíztatást.
– El sem hiszem, hogy itt állok. Álom az egész, szeretném, ha sohasem érne véget…
Az egykori harvardi diák 2003-ban eljutott már a világranglista 22. helyére, Washingtonban Agassit is legyőzve tornagyőztes volt. Aztán 2004 maga volt a rémálom. Májusban, a római versenyen edzés közben a hálótartó oszlopnak esett, gerincsérülést szenvedett, nyáron elveszítette rákbeteg édesapját, majd őt támadta meg egy gyermekkori paralízisből származó betegség, látás- és hallászavarai voltak. Az orvosok nem sok jóval biztatták… Kétséges volt, teniszezhet-e valaha. Idén januárban a 210. helyen állt a világranglistán, onnan kapaszkodott vissza. Két héttel ezelőtt megnyerte a New Haven-i viadalt, ám ezzel együtt szüksége volt a US Open rendezőinek jóindulatára, a szabad kártyára, saját jogon nem kerülhetett volna főtáblára. A jövő hétfőn megjelenő új világranglistán viszont már biztos, hogy a legjobb negyven között lesz… Hogy pontosan hol, az függ a következő fellépés(ek)től. A legjobb 16 közé jutásért jön
a spanyol Robredo (19. kiemelt), s siker esetén Agassi lehet a vetélytárs. „Ha nem féltem Nadaltól, miért félnék Agassitól. De odáig még el kellene jutni!” – mondta óvatosan James Blake.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!