Hírek

2005.09.10. 00:00

Az utolsó két lépés Belgrád felé

H. Á.

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Kálmán Lászlótól a tőle megszokott gyors, ponterős játékot várhatjuk
[/caption]Két mérkőzés vár Újvidéken a magyar férfi kosárlabda-válogatottra. Meszlényi Róbert társulata Csehország és Izrael legyőzésével juthat el az Európa-bajnokság döntőjébe.
Óriási lehetőség kapujába érkezett a férfiválogatott. A képlet egyszerű, vasárnap és hétfőn egy-egy meccset kell nyerni, és Dávid Kornélék máris ott vannak a belgrádi Európa-bajnokság 16 csapatos döntőjében. Ez utoljára 1999-ben sikerült a nemzeti csapatnak. Az igazság persze az, hogy erre a két meccsre semmi szükség nem lenne, ha a gárda (akkor még Dávid és Gulyás Róbert nélkül) legalább a második helyen végez a tavalyi Eb középdöntőjében. A feladvány akkor – valljuk – könnyebb volt, mint ami most vár a fiúkra. Akkor ugyanis Németországgal, Ukrajnával és Belgiummal szerepelt azonos csoportban az akkor még Zsoldos András irányította válogatott. Az nem volt kérdés, hogy a németek jobbak a mieinknél (az NBA-s Dallas Mavericks sztárja, Dirk Nowitzki is pályára lépett, miután a szövetség kifizette neki az irdatlan összegű biztosítást), no  de az ukránokat és a belgákat illett volna oda-vissza megverni. Ehelyett a mieink itthon mindkét ellenfelet a parkettba döngölték, idegenben pedig szoros meccsen mindkettőtől kikaptak. Az ukránok köszönték szépen, oda-vissza legyőzték a belgákat, és már régen Belgrádban várják az első feldobást (így utólag semmi jelentősége, de összesítésben 16 ponttal voltunk jobbak, mint keleti szomszédaink).
A kudarc okozta sokk hatására, honi viszonylatban meglepő módon, pozitív irányba kezdtek megváltozni a dolgok. Zsoldos Andrást a fiatal és agilis Meszlényi Róbert váltotta a kispadon, a szövetség illetékesei pedig két év szerencsétlenkedés után elintézték Dávid és Gulyás biztosítását. Így már a magyar kosárlabda két kirakatembere, európai mércével mérve is sztárjátékosa szintén vállalta a fellépést a pótselejtező-sorozatban. Jól jött a segítség, a svédek és a portugálok elleni négy meccsen ketten együtt 163 pontot(!) és legalább félszáz lepattanót gyűjtöttek, elévülhetetlen érdeme-ket szerezve a továbbjutásban.
Bárcsak kezdettől fogva itt lettek volna.
Most már azonban kár ezen keseregni, előre kell tekinteni a két irgalmatlanul nehéz mérkőzésre. Vasárnap este a csehek várnak a mieinkre, akiknél a legnagyobb sztár, az NBA-s Milwaukee Bucksban szereplő bedobó, Jiri Welsch. Jó lesz még odafigyelni, a spanyol Badalona csapatában pattogtató Lubos Bartonra, és az amerikából honosított Maurice Whitfieldre is. Várhatóan a mezőnyemberekre fognak építeni, akik remekül dobnak kintről, azaz sokat lehetnek munkában az erőfölényben lévő centereink. Izrael erejéről mindent elárul, hogy törzsvendég az Eb-döntőkön, két éve a hetedik helyen végzett.
Mindenesetre a főpróba felemásan sikerült. A Meszlényi-csapat játszott egy remek és egy pocsék félidőt Szlovénia ellen, végül 94-64-re kikapott.  n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!