Hírek

2005.08.11. 00:00

Kevesebb fedlapot loptak el a fémtolvajok

A megélhetési bűnözés legelterjedtebb formájának tartják a rendőrök a fővárosban a fémlopást. A tolvajok évente többmilliós kárt okoznak csak a közműcégeknek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei visszatérően ellenőrizni kötelesek a fémfelvásárlókat. Azokat, akiknek például csatornafedlapokat és víznyelő rácsokat tilos felvásárolniuk.

Sz. L.

Ha mégis megteszik, akár a működési engedélyük visszavonását is indítványozhatják a rendőrök a büntetőjogi felelősségre vonás mellett. Ennek is köszönhető, hogy csökkent a fémtolvajlás, ami egyébként egy együttműködésnek is köszönhető.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a BRFK vezetése is sikeresnek minősítette a bűnmegelőzésről kötött együttműködésüket. Palkó György, az FCSM vezérigazgatója tegnap hat, a IV. kerületi Rendőrkapitányságon szolgáló rendőrt részesített pénzjutalomban a kerületben történt csatornafedél-lopás-sorozat kiemelkedően sikeres felderítése miatt. Bátori Mariannától, az FCSM kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, a cég központi ügyelete azonnal jelenti a rendőrségen, ha egy-egy adott úton egyszerre több csatornafedelet vagy víznyelő rácsot is ellopnak. Így a rendőrök azonnal ellenőrizni tudják a vélt orgazdákat, például fémfelvásárlókat. A BRFK-n megtudtuk, hogy Újpesten is ez történt. Az FCSM ügyeletesének riasztása után még forró nyomon megtalálták a lopás gyanúsítottjait, sőt a csatornafedeleket is. A tetteseknek várhatóan nemcsak lopás miatt, hanem közlekedés veszélyeztetése miatt is felelniük kell.

Tavaly közel ezer aknafedelet és víznyelő rácsot loptak el Budapest útjairól. Idén eddig 142 aknafedélnek és 193 víznyelő rácsnak kélt lába. Egy aknafedlap pótlása 70–80 ezer forint, hiszen akkor is komplett pótlást kell elcégezni, ha a tolvaj otthagyta a keretet. A fedlap és a keret ugyanis együtt kopik a forgalomtól, így csak együtt pótolhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!