Hírek

2005.08.27. 00:00

Kelet-Európa sztárcsapata, hat brazillal

Erős ellenfelet kapott a Debrecen az UEFA-kupa első fordulójában. A Lokinak a Galatasaray, Lens, AEK Athén, Bolton, Sahtar ötösből jutott az ukrán bajnok.

Dénes Tamás

Egy klubelnök nem tud gólokat lőni. Ám vagyona alkalmasint segíthet nagy csapatot építeni. Rinat Ahmetov, a Sahtar Doneck elnöke a világ 258-ik legvagyonosabb üzletembere a Forbes listája alapján – egy más lista szerint Ukrajna leggazdagabb üzletembere. Nincs még negyvenéves sem, egy egyszerű szénbányász fiaként született. De az új, független ország születésekor jókor volt jó helyen: ma már 2,4 milliárd dollárra becsülik a vagyonát.

Életútja némileg hasonlatos Abramovicséhoz: tíz évvel ezelőtt, politikai kapcsolatainak is köszönhetően meggazdagodott, kihasználva, hogy támogatói nagyon magasra emelkedtek. Ahmetov patrónusa maga Viktor Janukovics (akkoriban a doni régió kormányzója), a későbbi miniszterelnök volt, aki aztán 2004-ben elveszítette az elnökválasztási kampányt. Talán csak a véletlen játéka: Janukovics csillagának leáldozása után 2005 nyarán vizsgálat indult Ahmetov ellen is, aki egyelőre nem jelent meg a meghallgatáson. Mondjuk rá: minden erejével a futball felé fordult. Nagyratörő tervei vannak, nem is alap nélkül. Azt akarja, hogy a Dinamo Kijev hatalmát átvéve csapata legyen a régió legjobb együttese. Minden reménye megvan erre: a Sahtar (hajdanán a szovjet időkben Sahtyor), a bányászklub 2005 tavaszán megnyerte az ukrán bajnokságot, majd a hazai vereség után idegenben döntetlenre végzett a BL-selejtezőben a világ egyik legjobb klubja, az olasz Inter ellen.

A csapat vezetőedzője világhírű: Mircea Lucescu évtizedek óta – hazáján, Románián kívül – török és olasz kluboknál dolgozott. A Sahtar keretében a nemzetközi porondon jól ismert játékosok is vannak, így a brazil ifjúsági világbajnok Matuzalem, a nigériai válogatott Julius Aghahowa, a két horvát válogatott, Stipe Pletikosa és Darijo Srna, valamint a cseh válogatott, Eb-harmadik Tomas Hübschman. De figyelemre méltó, hogy az Atlético Paranaenséből igazolt Jadson például Európába szerződése előtt bekerült a brazil bajnokság álomcsapatába, hajdani és mostani klubtársa, Fernandino idén Libertadores-kupa-döntős volt, sőt Elano két bajnokságot is nyert az éppen tegnap a Real Madridhoz igazolt Robinho oldalán a Santosszal. A névsor: Jan Lastuvka (cseh), Stipe Pletikosa (horvát), Dmitiro Sutykov kapusok, Cosmin Barcauan (román), Tomas Hübschman (cseh), Oleh Karamuska, Leonardo Leonardo (brazil), Mariusz Lewandowski (lengyel), Dinca Rat Razvan (román), Tolga Sejhan (török), Vjacseszlav Sevcsuk, Vladimir Flavius Stoican (román), Vjacseszlav Szviderszkij védők, Igor Duljaj (szerb), Elano, Fernandinho, Jadson, Matuzalem (brazilok), Darijo Srna (horvát), Anatolij Timoscsuk, Zvonimir Vukics (szerb) középpályások, Julius Aghahowa (nigériai), Brandao (brazil), Olekszij Bjelik, Ciprian Marica (román), Andrij Vorobej csatárok.

Szima Gábor, a Loki tulajdonosa nem örült a sorsolásnak: „Fortuna továbbra sincs velünk, hiszen az öt csapat közül a Donecket szerettük volna leginkább elkerülni – mondta a klub honlapjának. Supka Attila vezetőedző azt reméli, szoros eredményt érnek el az első meccsen, szeptember 15-én Ukrajnában, majd két héttel később, a debreceni visszavágón ki tudják harcolni a továbbjutást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!