Hírek

2005.08.29. 00:00

Civilek Törökország EU-tagsága ellen

A mai napon az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke és Michael Gahler, a fejlesztési bizottság alelnöke fogadja a Hang Európáért (Voice of Europe) kampány aktivistáit. A május 9-én indult civil kezdeményezés célja: fellépés Törökország európai uniós csatlakozása ellen.

Péter Ágnes

Mint azt lapunknak Csizmadia Daniella, a nemzetközi kampány szóvivője elmondta, az aktivisták nem lezárni akarják az unió és Törökország kapcsolatait, hanem különleges partneri kapcsolatot kínálnak, melyben mind a két fél saját értékei szerint élhet. A szervezők a mai brüsszeli tüntetéssel egy időben szolidaritási aláírásgyűjtő akciót folytatnak több európai nagyvárosban, köztük Budapesten is.

Az európai méretű petíciós kampányhoz Magyarországon az Európai Értékekért Alapítvány és számos magánszemély is csatlakozott. A tiltakozók május 3-án, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök magyarországi látogatásának napján vonultak fel először a Hősök terén. Ekkor a török nők hátrányos helyzetére hívták fel a figyelmet. Egy hónappal később, június 13-án a Külügyminisztérium Bem téri épületénél szerveztek tüntetést. Ekkor nyílt levelet jutattak el Somogyi Ferenc külügyminiszternek.

Az európai aktivisták a július 13-án induló, háromhetes demonstrációsorozat keretében Pozsonyban, Bécsben, Luxemburgban, Párizsban, Brüsszelben, Londonban, Hágában, Koppenhágában, Stockholmban, Vilniusban, Varsóban, Prágában és több német nagyvárosban gyűjtöttek aláírást. Az akció mérlege eddig több mint harmincötezer támogató, nálunk a legfrissebb adatok szerint 4600 aláírás gyűlt össze. Ezzel egy időben a tagországok miniszterelnökeihez nyílt leveleket jutattak el, melyben megfogalmazták álláspontjukat, amely szerint olyan európai értékeknek, mint az egyéni szabadságjogok vagy a nemek egyenlősége, Törökországban hagyományosan nincsenek gyökerei, szilárd és megbízható intézményei. A kezdeményezést Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök is a támogatásáról biztosította, ugyanakkor sajnálattal fejezte ki, hogy kissé megkésett a demonstrációsorozat.

A jelenlegi tervek szerint az EU október harmadikán kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Erről a tagállamok döntenek majd, s vétójával akár egyetlen főváros is megakadályozhatja a legalább 10–15 évesre becsült tárgyalás megkezdését. A magyar kormány hivatalosan támogatja az ország uniós tagságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!