Hírek

2005.07.25. 00:00

Pénzét kéri vissza a plázs

Visszafizetési felszólítást küldött az Ark Event Kft. a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-nek. Azt az ötmillió forintot kérik vissza, amit kifizettek a múlt évi Pesti Plázs szervezője helyett.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="233"] Ezen a nyáron csak az újbudai Duna-parton lehet lazulni, napot imádni
[/caption]Az Ark Event (AE) idén először rendezte volna meg augusztusban a Duna-parti fesztivált az újpesti rakparton, de engedély híján nem teheti. A főváros várostervezési és városképvédelmi bizottsága ugyanis nem támogatta közterület-foglalási kérelmét. Múlt heti ülésén csak Marsi Péter Pál, a MIÉP képviselője nyomott igen gombot.

A bizottság azért szavazott nemmel, mert a cég nem teljesítette a főpolgármester négy áprilisi kérését – mondta a Reggelnek Endrédy István, a testület elnöke. Demszky kérte, fizesse ki tartozását kamatokkal együtt a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-nek. Állapodjon meg a XIII. kerülettel, és azt mutassa be az illetékes bizottságnak. Nyújtson bankgaranciát vagy azzal egyenértékű óvadékot a fővárosra háruló költségek fedezetéül. A közlekedésszervezési feltételek legyenek kidolgozottak, betartásuk ellenőrzött és szankcionált. – Ezek közül csak egy teljesült, kifizette a tartozást. Bankgaranciát azonban nem adott, a forgalomtechnikai tanulmányról pedig azt nyilatkozta, megrendelte – összegezte a hiányokat Endrédy.

A kamatokkal együtt 5,2 millió forintos követelést egyébként nem az Ark Event halmozta fel, hanem az Atmosphere Kft. A Bér Beatrix érdekeltségébe tartozó cég rendezte tavaly a Pesti Plázst, amelytől az AE megvette volna a rendezés jogát. Maros Róbert, az Ark Event ügyvezető igazgatója másképpen emlékszik vissza. Szerinte először csak a visszafizetést kérték cégétől, majd amikor teljesítették, újabb feltételekkel álltak elő. Maros nem érti, hogy a testvér rendezvény, az Újbuda Part szervezője miképpen kapott engedélyt. Tekintettel arra, hogy a tavalyi rendezvény után szintén adós maradt az előző szervező. Az ügyvezető maga tájékoztatta a képviselőket erről a szakbizottság ülésén. – Különös, de ez nem akadályozta őket abban, hogy alig negyedórával később megadják az engedélyt az újbudai szervezőnek. Azzal indokolták a döntést, hogy az a cég nem a fővárosnak, hanem az FKF Rt.-nek tartozik. Nagyon érdekes, de csak azt nem tudták megindokolni, velünk szemben miért nem így jártak el – mondta el a Reggelnek Maros Róbert.

Az Ark Event nemcsak az FKF-től kéri pénzét, hanem a fővárosi önkormányzattól is fogja. Munkatársaik több millió forint értékben végeztek feleslegesen munkát. Ennek az óradíját, illetve az alvállalkozókkal kötött előszerződések árát is kiszámlázzák. Ha nem fizetnek, az FKF-től jogosulatlan gazdagodás, a fővárostól félrevezetés címen fogják jussukat kérni. Ügyvédeik már dolgoznak a beadványokon.

Állítólag alkalmatlanok

Az Ark Event vezetője csak akkor pályázna újra a plázs megrendezésére, ha a főváros fél évvel a rendezvény előtt megadná hozzájárulását. Másik feltételként szabná, hogy három évre előre kapja meg az engedélyt. Ezek hiányában komolytalan lenne belevágni. Maros mind a bizottságot, mind az előkészítésben közreműködő ügyosztályokat alkalmatlannak tartja feladatuk elvégzésére. Példaként az idei könyvhét megrendezését említette, amikor a szervezők egy héttel a program előtt kapták meg a közterület-használati engedélyt a bizottságtól.

Másik feltételként szabná, hogy három évre előre kapja meg az engedélyt. Ezek hiányában komolytalan lenne belevágni.

Maros mind a bizottságot, mind az előkészítésben közreműködő ügyosztályokat alkalmatlannak tartja feladatuk elvégzésére. Példaként az idei könyvhét megrendezését említette, amikor a szervezők egy héttel a program előtt kapták meg a közterület-használati engedélyt a bizottságtól. Ezen a nyáron csak az újbudai Duna-parton lehet lazulni, napot imádni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!