Hírek

2005.08.01. 00:00

Magyarország új ARCulata

A hatodik ARC-pályázat kiállításának megnyitóján, csütörtökön, este hétkor a budapesti Felvonulási téren Oláh Ibolya adja elő Geszti Péter Magyarország című dalát.

Király Katalin

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] Az ARCok: Bakos Gábor koronás pólóban, Geszti Péter kokárdás dzsekiben és Fatér Barna virágos farmerban
[/caption]– Soha nem volt még ilyen izgalmas megnyitónk! – Geszti Péter hangja lelkes. – Az idei pályázatunk egyik javasolt témája ez volt: „Haza. Szereted?” Azt firtattuk, hogy az európai uniós csatlakozás óta kinek mit jelent a Magyarországhoz, a hazához való viszony. Szó sincs arról, hogy hagyományos értékeinket elvetnénk, éppen az a lényeg, hogy ebben az új közegben fogalmazzuk újra azokat. Az ARC fiatal képzőművészek indította, civil mozgalom, amely az új látványkultúra és a társadalmi párbeszéd kialakítását tűzte – ezúttal nemzeti színű – zászlajára. Céljaik hasonlóak ahhoz, amit Hankiss Elemér így fogalmazott meg: „Találjuk ki Magyarországot!”

Geszti nemrégiben részt vett egy külföldi cég előadásán, amely arról szólt, hogy kifelé sugallt Magyarország-képünk mennyire működik jól más országokéhoz képest: – Nem állunk jól – állítja. –Ha egy városállamnyi méretű ország kétfelé szakad ilyen-olyan politikai irányzatok mentén, elvész az az erő, amelyet az öszszefogódzás adhatna. A nemzeti identitás nálunk sajnos nem kultúra, érzelem vagy ideológia kérdése, hanem politikai ügy. – Az a célunk, hogy fiatal képzőművészek, reklámszakemberek fogalmazzák meg a modern, korszerű magyarságeszmény fogalmait, szimbólumait. Felkértünk például egy fiatal divattervező csapatot, a USE-t, találjanak ki olyan ruhákat, amelyek a hagyományos magyar jelképeket divatirányzatként, „fashion trendként” képesek felmutatni. Az ARC plakátján így öltöztünk. A ruhák színvilága a piros-fehér-zöldre és a farmerkékre épül. Bakos Gábor pólóján a korona virít, Geszti dzsekije telis-tele van tűzve kokárdával, Fatér Barna farmerján magyar virágminta fut végig. És ez nem provokatív megszentségtelenítés! Éppen arról van szó, hogy a hétköznapokban éljünk együtt a nemzeti értékekkel. Jó lenne kimenteni jelképeinket a politika köréből azért, hogy mindenkiéi lehessenek, és velünk éljenek. Ismeri a mondást: „A szent tehenekből lesz a legjobb hamburger”? Éppen a politikára jellemző, hogy ezeket a jelképeket felaprítja, betasakolja, aztán pedig lenyomja az emberek torkán.

– Az ARC-óriásplakát-kiállítás megnyitójára olyan együtteseket hívtunk meg, zenei irányzattól függetlenül, akiknek az emberi és művészi kiállását ide tartozónak érezzük. Néhány név: fellép a Balkan Fanatik, az Ethno, a Belga, az R-Go és a Beatrice, a USE pedig divatbemutatót rendez – sorolja Geszti Péter. – Az est nagy meglepetése: Oláh Ibolya kóruskísérettel bemutatja a Magyarország című dalomat – árulja el a szövegíró. –Tavaly New York-ban, egy cirkuszi előadáson hallottam meg az Allegriát, egy kanadai zeneszerző dalát. A zene megihletett, megszereztük a jogokat, írtam rá egy magyar szöveget, amely a hazához fűző érzelmi viszonyról szól. Egyetlen sorát idézem: „Van egy ország, ahol álmomban jártam: Magyarország.”
– Azért választotta Oláh Ibolyát, mert egy Megasztár-döntőn, majd Brüsszelben ő énekelte hátborzongató hitelességgel és erővel a Hazám című Máté Péter-dalt? – kérdem.
– Az ő hangja szól úgy, mint az eredeti énekesé. Nyitott és eredeti ember. Izgalmas közelről látni, hogyan működik egy olyan természet adta őstehetség, mint ő. Ösztönös energia és természetesség árad belőle. Olyan, mint egy gyémánt.

Oláh Ibolya sokoldalú művésznek tartja Gesztit: – Igazi zseni! Tehetséges, és ezt szerencsésen ki is aknázza. – Bejött a BMG-be, a lemezkiadómhoz, és azt mondta, senki mást nem tud elképzelni, aki elénekelhetné a dalt. Bemutatta nekem a Magyarországot. Tudom, mit érez Péter, miért adta nekem a dalát. Van Magyarországon sok érces hangú énekes, de valami sokukból hiányzik. Nincs bennük elég lélek, érzelem. Nincs meg bennük az a „törés”, ami egy igazi művészben.
– Úgy érzi, egy igazi művésznek kötelező szenvednie? – a kérdés kihagyhatatlan.
– Kell az a bizonyos törés… Ha nem lennék érzelemgazdag, nem volna meg az a kisugárzásom, amely a képernyőn is átüt. Nehéz volt az életem, nem volt könnyű eljutnom idáig. És Magyarországon nehéz jó zenésznek megmaradni. A rádiókban keveseket mutatnak be, csak más okokból, mint a Kádár-rendszerben. Sok olyan zenekart hallottam, amelyiknek a zenéje nagyon jó, mégis keveset szerepel. Például ha Deák Bill Gyula énekel, megáll körülötte a levegő. Ott a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, a Hobo Blues Band –  nagyon jó zenekarok. Vagy a De-Pression. Én a rock-bluest szeretem, ebbe az irányba szeretnék menni. Készül a következő lemezem, ha csúszik, november elejére akkor is a boltokban lesz.
– Lesz-e még közös munkája Gesztivel? – faggatom. Hallani a hangján is, hogy mosolyog:
– Nem kell mindig mindent előre megtervezni! Ő is olyan, mint én, nem a holnapnak él, hanem a mának.

Magyarország című dalát. Király Katalin Az ARCok: Bakos Gábor koronás pólóban, Geszti Péter kokárdás dzsekiben és Fatér Barna virágos farmerban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!