Hírek

2005.07.02. 06:18

Felvételi ponthúzás három hét múlva

Az idén összesen 116250 diák jelentkezett érettségi vizsgákra, közülük 102507 áll tanulói jogviszonyban, és 11694 azoknak a száma, akiknek vagy nincs középfokú végzettségük, vagy kiegészítő, szintemelő, ismétlővizsgára jelentkeztek.

BAMA

A legtöbben – 85538-an – magyar nyelv és irodalomból vizsgáztak. Az emelt szintű írásbeli vizsgákkal kapcsolatban minden tizedik diák tett észrevételt. A vizsga minősítése pontszámmal történt, külön szóbeli osztályzat az új vizsgarendszerben nincs. A vizsga minősítése úgy alakult ki, hogy az írásbelin és a szóbelin elért pontszámokat összeadták, és ezt az elérhető összpontszám százalékában fejezték ki. A felsőoktatási felvételi pontszámokról a július 26-i „ponthúzó értekezleten” döntenek a rektorok és a tárca képviselői. Az idén érettségizők és szüleik közül többen attól tartanak, hogy az új érettségi pontszámítási metódusa miatt több szakon az előre meghirdetett helyek megtelnek a korábban maturálókkal. Példaként a Semmelweis Egyetem általános orvos szakát és az ELTE pszichológia szakát említik többek között, arra számítva, hogy ezekre csak igen magas, 130 feletti pontszámmal lehet majd bekerülni. A pontszámítás miatt a Tüskevár Szülői Egyesület korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. A Városmajori Gimnázium  szülői közössége 1500 tiltakozó aláírást adott át a tárcának az egyes szakok keretszámainak módosítása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!