Hírek

2005.07.29. 00:00

Az IRA letette a fegyvert

A rendőrség megtalálta a terroristák bombával teli autóját. Fontos fejlemény, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg visszatér a békefolyamathoz.

Gyulay Zoltán

A brit rendőrség a július 7-i londoni merénylet elkövetőinek gépkocsijában összesen tizenhat robbanószerkezetre bukkant. A kocsi a fővárostól mintegy ötven kilométerrel északra fekvő Luton egyik parkolójában állt; a terroristák innen vonattal utaztak a tett színhelyére. A Times információi szerint a fölfedezett pokolgépek hasonlatosak a július 21-én is használtakra, nagy számuk pedig arra enged következtetni, hogy kiterjedt és jól fölszerelt terroristasejt nyomát fedezték fel a nyomozók. A szerkezetek némelyikében szögeket is elhelyeztek a készítők, hogy fokozzák a robbanás hatását.

Kilenc gyanúsítottat vettek tegnap őrizetbe a brit főváros déli negyedében, Tootingban, de a hatóságok szerint egyikük sem azonos a merénylet közvetlenül elkövetőivel. A Stockwell városrészben folytatott razzia során szerda késő este három nőt is elfogtak, akik szállást adtak a merénylőknek. Közben részletek kerültek napvilágra az egyik tettes, a huszonnégy esztendős Jaszin Hasszán Omar elfogásának körülményeiről. A szomáliai férfi, aki július 21-én a Warren Street-i földalatti-megállóban kísérelt meg robbantani, szerda délelőtt egyedül tartózkodott a lakásában, a rendőrök elektromos sokkolóval tették ártalmatlanná.

Minden bizonnyal a két londoni merénylet, illetve az azokat követő nagyszabású rendőri mozgósítás is hozzájárult az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA csütörtökön közzétett nyilatkozatához. A földalatti katolikus szervezet bejelentette, hogy közép-európai idő szerint délután öt órától minden fegyveres tevékenységgel felhagy. Az IRA ezzel véglel „befejezettnek” nyilvánította eddig folytatott fegyveres harcát, saját szóhasználata szerint „fegyveres kampányát”. Ezzel újra életre kelhet az észak-írországi békefolyamat, újra értelmet nyerhet az 1998-ban kötött „nagypénteki megállapodás”, amire már régóta vártak a rendezést szorgalmazók.

Ebben a megállapodásban az észak-írországi konfliktusban részt vevő felek közös kormányzat megalakítását határozták el azzal, hogy 2000 májusáig mindkét oldal fogságban lévő tagjait szabadon engedik, a paramilitáris csapatokat pedig lefegyverzik. Ez utóbbi azonban nem teljesült, ezért a protestáns unionisták pártja (Ulster Unionist Party) és az IRA-hoz közel álló katolikus Sinn Fein belfasti kormánya megbukott. Az IRA mindazonáltal 1997 óta betartja a fegyverszünetet. Az Ír Köztársasági Hadsereg egyik legfőbb vezéregyéniségét, Sean Kellyt büntetésének lejárta előtt, a közlemény reményében, már szerda este szabadon bocsátották. A tartomány ügyeiért felelős londoni minisztérium szóvivője szerint egyértelműen az IRA gesztusának viszonzásáról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!