Hírek

2005.07.29. 00:00

Aratás közben: az uniós hasznot kereskedők és spekulánsok zsebelik be

A Szerző agrárközgazdász

Az utóbbi évtizedekben ritkán fordult elő, hogy két egymást követő évben rekordmennyiségű gabona terem hazánkban. A tavalyi termés meghaladta a 16 millió tonnát, s az idén is legalább 15 millióra lehet számítani az előrejelzések szerint. A jó termés feletti örömünket azonban beárnyékolja az a tény, hogy még most sincs elegendő tárolótér, s a magyar gabona nem versenyképes az EU-tagországok piacán, s még kevésbé az unión kívüli térségekben. Az idei termésből újabb 5-6 millió tonna felesleg keletkezik, miközben közel ekkora mennyiség van még ótermésű gabonából Magyarországon.

Hogy a mezőgazdaság ügyeiben kevésbé járatos olvasóknak is legyen fogalmuk a felhalmozódó feleslegek nagyságáról, elég csak annyi: ha a következő gazdasági évben egy hektár gabonát sem takarítanánk be, akkor is még másfél évre elegendő gabonakészlettel rendelkeznénk. Nincs a világon még egy ország, ahol a hazai szükséglet kétszeresét termelik meg gabonából. Ráadásul úgy, hogy a gazda már a vetéskor tudja: a várható termésmennyiség jelentős hányadának ismét nem lesz piaca. Az EU azonban az idén is megvédi a termelőket az ilyen esetekben bekövetkező árzuhanás okozta súlyos veszteségektől. Az EU garantált intervenciós ára 101,31 euró (24800 forint) tonnánként, mely a mi esetünkben minden év novemberétől hatályos, ráadásul mennyiségi korlátok nélkül vonatkozik árpára, búzára és kukoricára egyaránt! Ilyen védelemben az unión kívül sehol a világon nem részesülnek gabonatermelők.

Ha lenne elegendő tárolótér, akkor az árpáért vagy a malmi búzáért most közvetlenül a betakarítás után legalább 22 ezer forintot kapnának. De a tárolótér- hiány még most is nyomasztó, s a termelési hiteleket jellemzően augusztus végéig törlesztetni kell. E kedvezőtlen feltételek miatt a gazdák többsége ki van szolgáltatva a szárítóval, tisztítóval és raktárakkal rendelkező felvásárlóknak, akik kihasználva a helyzetet, 16-18 ezer forintot kínálnak még az uniós minőségi követelményeknek meg-felelő gabonáért is. Az ilyen árpát és búzát novembertől akár 25 ezer forint körüli áron lehet értékesíteni EU-intervencióba.

A megfelelő tárolási infrastruktúrával és tőkeerővel rendelkező nagy gazdaságok, kereskedők és az extraprofit-lehetőségre lecsapó spekulánsok dörzsölhetik a markukat. A kiszámítható uniós szabályozás és a valós árvédelem sok tízmilliárdos többletnyereséghez juttatja őket. Szerencséjükre az EU-ban még többségben vannak azok, akik mosolyogva hallgatják a világ egyik legköltségesebb, adófizetők pénzét két kézzel szóró, igazságtalanságokhoz vezető agrárpolitikájának bírálatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!