Hírek

2005.06.09. 11:45

Válsághelyzet az MSZP-ben

Teljes a káosz a szocialista pártban a számukra sikertelen keddi államfőválasztás után. A belső erők felelősöket keresnek, de az biztosnak tűnik, hogy a koalíciós együttműködést nem érinti a kudarc.

Szakács Á. – Palásti P.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Hiller István MSZP elnök (jobbra) tegnap váratlanul megjelent az MSZP belső ellenzékének pécsi ülésén. Balról Szili Katalin és Toller László.
[/caption]A szocialisták számára sikertelen államfőválasztás lavinaszerű belső hatalmi harcokat indított el a pártban. A különböző csoportok a felelősöket keresik a kialakult helyzetért. Informátoraink szerint olyan a zavar, hogy a belső erőviszonyokat is jól ismerők sem tudják, kiket sodorhat el Szili Katalin bukása. Az biztosnak tűnik, hogy a szombatra összehívott rendkívüli kongresszuson kizárt, hogy „fejek hulljanak”, mert tisztújításhoz az alapszabály szerint a tanácskozást három hónappal korábban kell összehívni. Úgy tudjuk, hogy a kongresszus előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetéseket kezdeményezett a párt vezetőivel.

Közben tegnap este elkezdődött a párt belső ellenzékének számító társadalompolitikai tagozat ülése is Pécsett, a Szili Katalin legnagyobb támogatójának számító Toller László városában. A tanácskozásra meghívták a házelnököt, de meglepetésre megjelent Hiller István pártelnök is. A helyszínen sokan nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Hiller a kedélyeket csitítandó szándékkal érkezett „Szili megyéjébe”. Hiller István sajtótájékoztatóján arról beszélt,  hogy a koalíciót nem érinti a keddi eredmény, és nem akar lemondani pártelnöki tisztségéről, mivel érzi a tagság támogatását. Toller László, a párt megyei elnöke, országgyűlési képviselő rögtönzött sajtótájékoztatóján meglehetősen visszafogottan nyilatkozott. Elmondta, bár mindenkiben, így benne is „van egy kis rossz érzés”, de semmi következménye nem lesz a pártban annak, hogy nem Szili Katalin lett a köztársasági elnök. A politikus szerint Szili a vártnál jobb eredménnyel végzett. A koalícióval kapcsolatban leszögezte: értékelni, elemezni kell a helyzetet, de „semmilyen túlzó következtetést nem szabad levonni” a történtekből.  A korábban a pártvezetést és az SZDSZ-t legkeményebben kritizáló Toller minden bizonnyal azért fogalmazott tegnap óvatosabban, mivel információink szerint a keddi államfőválasztás utáni elnökségi ülésen komoly támadások kereszttüzébe került. Többen ugyanis őt is okolják amiatt, hogy erőltette az esélytelen Szili indulását a posztért. Úgy tudjuk, az elnökségi ülés előtt arra is felkérték Tollert, hogy közölje hosszabb távú szándékait. Tudomásunk szerint azért, mert elképzelhetőnek tartják, hogy pártelnök szeretne lenni.

A hétvégi kongresszuson le kell vonni a tanulságokat – így összegezhető annak a tíz megyei MSZP-pártelnöknek a véleménye, akiket lapunk megkérdezett. Mindenki egyetértett abban, hogy sikerült méltó államfőt választani. Ugyanakkor többen elkeseredetten nyilatkoztak. – Határozottan csalódott vagyok. Mind érzelmi, mind bizalmi oldalról megterheli az MSZP és az SZDSZ kapcsolatát, hogy nem szavaztak Szili Katalin mellett – jegyezte meg Sós Tamás, az MSZP Heves megyei elnöke.

Ezenkívül határozott SZDSZ-ellenesség is érezhető a pártban, sokan ugyanis a liberálisokat okolják a kudarc miatt.  Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke azt közölte: lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat, a Magyar Köztársaságnak Sólyom László személyében van megválasztott elnöke, aki a pártok fölött áll, és a nemzet egységét jeleníti meg. – Meggyőződésünk az is, hogy a tegnapi választásnak nincsen hatása és nincsen köze a 2006-os választásokhoz – tette hozzá Kuncze.

Tegnap a kormányülésen sem került szóba a keddi államfőválasztás. Ezt állította László Boglár kormányszóvivő. Hozzátette: a kabinet nem értékelte az államfőválasztással kapcsolatos parlamenti történéseket, a kormánynak nincs dolga ezzel, ez a pártok ügye. Közölte azt is, a miniszterelnök nem kezdeményezi a koalíciós szerződés módosítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!