Hírek

2005.06.30. 00:00

Újabb brit győzelem

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Harmincöt ország több mint százötven hajója parádézott. A repülőgép-hordozók a korszerű technika képviselői.
[/caption]Nagy-Britannia nagyszabású nemzetközi flottaparádéval ünnepelte a dél-angliai Portsmouth városának kikötőjében a trafalgari tengeri csata kétszázadik évfordulóját. Nelson admirális negyvenhét esztendősen példátlan győzelmet aratott a francia–spanyol armada fölött, s bár ő maga nem is élte túl az ütközetet, neve örökre fennmaradt a brit történelemben. Trafalgart ma impozáns tér örökíti meg Londonban.

Az eseményeket az Endurance nevű sarkkutató hajó fedélzetéről figyelte II. Erzsébet. A brit uralkodó megtekintette harmincöt ország több mint százhatvan úszó egységének a felvonulását és a trafalgari ütközet újravívását, amelyet – tapintatból – nem a britek vívtak meg a franciákkal és spanyolokkal, hanem a kékek a vörösökkel. Hogy, hogy nem, ismét a brit színek győztek. A részt vevő hajóhadak száma miatt minden idők legnagyobb tengeri parádéjának csúcspontjaként a felvonulást addig soha nem látott tűzijáték koronázta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!