Hírek

2005.06.08. 00:00

Úgy tűnik, eladták az érettségi tételeket

Hamarosan több bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatja meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt, aki áruba bocsátotta az érettségi tételeket, tudta meg tegnap nem hivatalos forrásból a Reggel.

Szemán L.

Az NNI május 9-én szolgálati titoksértés gyanújával kezdett nyomozni, miután érettségi tételek kerültek a világhálóra. Ezernyolcvan középiskolában ellenőrizték a tételek épségét, sértetlenségét. Bár néhány iskolában idő előtt felbontották a tételcsomagokat, de bűncselekményre utaló adat nem merült fel. Ám két egyetemistát és egy középiskolást meggyanúsítottak szolgálati titoksértéssel, mivel ők továbbadták a hozzájuk jutó tételrészleteket. A Legfőbb Ügyészség 2005. június 1-jén megszüntette az emiatt indult nyomozást, mivel a tételek titkosítása nem felelt meg az előírásoknak, tehát nem a jogszabályoknak megfelelően történt.

Azonban azóta kiderült az is: az NNI vesztegetés gyanúja miatt folytatta a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ellenőrizték a tételek útvonalát az Oktatási Minisztériumtól az iskolákig. Ellenőrizték azt a biztonsági céget is, amely a tételcsomagokat őrizte azok kiszállításáig. Úgy tudjuk, itt sem merült fel bűncselekményre utaló adat. Nem így a tételek kezelésében részt vevő minisztériumi közalkalmazottal szemben. Az illetőről még nem lehet tudni, hogy a folyamat mely részében vett részt, de a nyomozók adatai szerint nagy a valószínűsége annak, hogy ő bocsátotta áruba a tételeket. Lapunk úgy tudja, hogy nemsokára meggyanúsítják az illetőt, méghozzá vesztegetéssel. Rá már érvényes a szolgálati titok megőrzése is, így ennek megsértését is elkövethette. Bűnössége beigazolódása esetében összességében akár nyolc év szabadságvesztést is kaphat.

Előzetesbe került a professzor

Letartóztatta a bíróság szombaton a Debreceni Egyetem egyik professzorát, akit vesztegetéssel gyanúsítanak. P. G. a gyanúsítás szerint legalább öt alkalommal pénzért fogadott el szakdolgozatokat, és engedett át vizsgákon tanulókat. Fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja őt a Hajdú-Bihar megyei ügyészségi nyomozóhivatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!