Hírek

2005.06.25. 00:00

Tonnaszám dobjuk el a rágógumit

Három mázsa rágógumit szórnak szét a budapestiek naponta a fővárosban. A kilencvenezer darab ragacs a közterek mellett cipőtalpakat, farmerek ülepét, autók hátsó ülését csúfítja el. És szórja szét a baktériumokat városszerte. Az elmúlt hetvenöt év egyik legnagyobb karriert befutott élvezeti cikke, a kutyapiszok után a járdák és azok tisztítóinak legnagyobb ellensége. A Pinkg Kft. új termékével megpróbálja kulturált keretek közé szorítani a rágózási szokásokat.

Tóth T.

[caption id="" align="alignleft" width="125"] Hamar népszerű lehet a kis füzet
[/caption]– Felmérést végeztünk ötszáz budapesti 14–35 éves fiatal körében – mondja Rivasz Dávid, kreatív igazgató. – Kiderült, hogy a férfiak 58, a nők 61 százaléka rágózik hetente legalább egyszer. A megkérdezettek tíz százaléka lenyeli, döntő többsége pedig eldobja vagy valamihez odaragasztja a rágógumit.

A cég ezért kitalált egy új, elsőre gyufásdobozra emlékeztető eszközt a rágógumi tárolására. Az ingyenes, zsebben is elférő apró tömbben tíz újrahasznosított papírlapocska található, amelybe becsomagolva diszkréten a szemétbe dobható a rágó. – Budapesten hetente 85–110 ezer darab rágópapírt helyezünk el a mozikban, éttermekben, iskolákban, közintézményekben – teszi hozzá az igazgató. – Vidéken is egyre több helyen, Szegeden, Orosházán, Gyulán, Miskolcon lehet találni speciális tárolókban. A Sziget Fesztiválra összesen egymillió tömböt viszünk majd ki.

Az apró füzet a gyufához hasonlóan kiváló reklámhordozó, ezt kihasználva a cég az AIDS veszélyeire figyelmeztet majd. A rágósodás problémája tőlünk nyugatra már nemcsak a környezetvédőket, a politikusokat is zavarja. Liverpoolban csomagonként egypennys adót vetettek ki a rágógumira. A bevételből az évi 150 millió fontra becsült rágóeltakarítási költségeket kívánják fedezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!