Hírek

2005.06.29. 00:00

Nullaszázalékos csapdák

Hiába igyekeznek folyósítóik kedvezőnek feltüntetni, az áruvásárlási hitel a legdrágábbak közé tartozik a piacon. Aki mégsem tud ellenállni egy drága műszaki cikknek, jobban teszi, ha folyószámlája hitelkeretéből vagy hitelkártyára fizeti ki.

Jámbor Gyula

[caption id="" align="alignleft" width="304"] Az áruhitelek feladják a leckét a vevőnek. Hatalmas a kínálat, de a tényleges költség sokszor csak a sorok között jelenik meg.
[/caption]A sok „nullaszázalékos” hitelajánlat böngészése közben a vevőnek egy régi vicc jut eszébe. Az, amelyikben az újonc elítéltet kérdi a lágerparancsnok: – Hány évet kapott? Huszonötöt – felel a rab. Mit követett el? Semmit – hangzik a válasz. Ne hazudjon! – üvölt a parancsnok –, a semmiért csak húsz év jár! A kamatmentes kölcsönökért is csak húsz, inkább huszonöt százalékot kell fizetni – legalábbis a THM, vagyis a teljeshiteldíj-mutató szerint. Ha nem akciós a részletfizetési lehetőség, a THM a negyven százalék közelébe is felkúszhat.

Hogy mit is tartalmaz pontosan a THM, az az átlagos vásárlót talán nem is érdekli – legalábbis az áruházak reklámkiadványait szerkesztő ügynökségek szerint. Ezért aztán a kínált áru arasznyi fényképétől távol, parányi betűkkel közlik. De akad olyan forgalmazó is, amely szerint, ha a vevő kíváncsi a THM mértékére, érdeklődje meg személyesen az ügyfélszolgálatnál. A THM feltüntetésére jogszabály kötelezi a hitel folyósítóit. Az intézkedés célja az, hogy öszszehasonlíthatóvá tegye az ajánlatokat. Ezzel igyekeznek leleplezni a pénzintézetek azon törekvését, hogy nyelvi leleményekkel ingyenesnek vagy olcsónak tüntessék fel a hiteleket. A kamatmentes hitelek többségénél ugyanis más néven: önrész, előleg, kezelési költség, folyósítási díj címen szedik be a kamatot.

Könnyű belátni, hogy valójában kamatmentes kölcsön nincs. A vevő számára legkedvezőbb esetben a forgalmazó vállalja át a kamatok terhét azért, hogy ezzel lendítse fel egyik termékének forgalmát. Az áruvásárlási hitelek piacán az elmúlt hetekben végzett, nem reprezentatív körképünk során nem találkoztunk olyan kölcsönnel, amelynek 100 forintjából ugyanannyit kell majd visszafizetni a futamidő végén. Az ehhez leginkább hasonlító ajánlat ravasz cselt vet a vásárlóknak. A Beneficial 0%-os THM-akciója a hitelkártyák technikájából emelt át egy elemet. Az ügyfél a futamidő első félévének letelte után egy öszszegben kifizetheti a teljes hátralékot, s ekkor megtörténik az a csoda, hogy 100 forint hitelből ugyanannyit kell visszafizetni. Ha ellenben nem képes az adós az egész hátralévő összeget leróni, életbe lép a „B terv”, vagyis a további havi részletfizetés kis híján negyvenszázalékos THM terhével.

Ugyancsak előfordul, hogy csekély összegű saját erőt kívánnak meg a vásárláshoz. Például 40–50 ezer forintos fogyasztói árú terméknél csak 1000–1500 forintos nagyságrendű a szükséges saját erő.

A hitel árát a hiteldíjmutatóból ismerhetjük meg

A TeljesHiteldíj-Mutató vagy THM egy olyan egységes, minden hitelező által kötelezően használt mutató, amelyből kiderül, az adott hitel felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell viszszafizetnie. A teljeshiteldíj-mutató kiszámítását a három hónapnál hosszabb lejáratú fogyasztási kölcsönökre vonatkozóan írja elő a törvény. A THM tartalmazza a hitellel felmerülő összes kamat-, díj- és kezelési költséget.

a legdrágábbak közé tartozik a piacon. Aki mégsem tud ellenállni egy drága műszaki cikknek, jobban teszi, ha folyószámlája hitelkeretéből vagy hitelkártyára fizeti ki. Jámbor Gyula A hitel árát a hiteldíjmutatóból ismerhetjük meg A TeljesHiteldíj-Mutató vagy THM egy olyan egységes, minden hitelező által kötelezően használt mutató, amelyből kiderül, az adott hitel felvétele után az adósnak egy év alatt a tőkén túl mekkora összeget kell viszszafizetnie. A teljeshiteldíj-mutató kiszámítását a három hónapnál hosszabb lejáratú fogyasztási kölcsönökre vonatkozóan írja elő a törvény. A THM tartalmazza a hitellel felmerülő összes kamat-, díj- és kezelési költséget. Az áruhitelek feladják a leckét a vevőnek. Hatalmas a kínálat, de a tényleges költség sokszor csak a sorok között jelenik meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!