Hírek

2005.06.22. 00:00

Nincs hazai kártyás áldozata az adatlopásnak

Közel ezer magyar bankkártya adatait tulajdonították el a múlt pénteki internetes betörés során, de kár itthon nem keletkezett – tudtuk meg a pénzügyi felügyeleten.

Bak Mihály

Mint ismeretes, a MasterCard egyik elszámoló partnercégének rendszerébe hatoltak be ismeretlenek, s jutottak hozzá negyvenmillió kártya birtokosának adataihoz. Tegnapra kiderült, hogy Magyarországon megközelíti az ezret az érintett plasztikok tulajdonosainak köre. Nagy részük azonban a forgalomból kivont kártya – közölte Binder István, a PSZÁF szóvivője.

További jó hír, hogy a magyar kártyahasználók esetében sem jutottak hozzá a PIN-kódhoz, mert ezt a bankok adják ki, az elektronikus behatolás pedig nem pénzintézetben történt. Ennek köszönhetően visszaélést nem hajthattak végre magyarok kárára. A magyar bankok a kártyabirtokosok többségét már értesítették, az érintett, még forgalomban volt lapokat letiltották, és díjmentesen újat adnak az ügyfeleknek. A PSZÁF szóvivője hangsúlyozza: ha mégis érne kár magyar kártyabirtokost az adatlopás következtében, azt a pénzügyi tranzakciókban közreműködő cégek állják, az ügyfeleket ez nem terheli. A bankok mindenesetre fokozták a kártyaforgalom ellenőrző szűrését, de az ügyfelek optimális esetben nem fognak változást észlelni.

A hitelkártyacsalások különösen súlyosan érinthetik az online kereskedőket. Visszaélés esetén a pórult járt kártyabirtokosok visszakövetelik a számlájukról jogtalanul leemelt összeget, amelyet a kereskedő köteles visszaadni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!