Hírek

2005.06.17. 06:35

Megindultak a fák a Margitszigeten

Három méter átmérőjű és 1,6 méter mély földlabdával emelték ki tegnap az első átültetésre váró fát a Margitszigeten. A tizenöt méteres növényt az öttengelyes gép játszi könnyedséggel emelte meg. A hatalmas kanál egy negyven centiméteres betontömböt is átharapott. A 2006-os úszó Eb beruházásának útjában ötvenkét fa áll. Ebből tizenkettőt próbálnak megmenteni ezzel a technikával.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="119"] Így emelik ki a fát a helyéről
[/caption]– Európában három olyan gép van, amely képes erre a feladatra – mondta lapunknak Erdei Csaba, az akciót szervező Zöldek Szövetsége ügyvivője. – Az átültetést végző cég számos országban bizonyított. A torinói téli olimpia miatt 120 fát helyeztek át. A tegnapi feladat végrehajtása egyáltalán nem ment könynyen. A kiemelést több ponton is akadályozták a kivágásra ítélt fák. Erdei Csaba szerint a Főkert Rt.-nek előbb meg kellett volna tisztítania a terepet. Ám a cég vezetői közölték: nem vesznek részt egy imázsrontó akcióban. Helyettük az átültetést végző cég emberei végezték el a munkát, több-kevesebb sikerrel. A tizenkét élet megmentése ötmillió forintba kerül. Ebből hármat a sziget budai oldalára, kilencet a másik részre helyeznek majd át.

Az akció sikeréről megoszlanak a vélemények. Többen kizártnak tartják a túlélés esélyét. A fák lombjait alaposan megcsonkították, hogy a szétvágott gyökérzet életben tartsa a növényeket. Ezzel együtt egy éven keresztül alapos gondozást igényelnek. A talajba gombákat is telepítettek, ezek segítségével kedvezőbb életfeltételek biztosíthatók számukra. Az áthelyezés első napján ezer liter vízzel itatták meg az utazásra kényszerített növényeket. A Zöldek Szövetsége, hogy pótolja a kieső lombkoronát, százötven fát ültet el a XIII. kerületben. Ebből harmincötöt telepítenek a szigetre, a többit más helyszíneken helyezik el.

Kiss Gergely Így emelik ki a fát a helyéről -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!