Hírek

2005.06.17. 06:09

Még keresik a zsidósírok rongálóit

Palásti Péter

[caption id="" align="alignleft" width="206"] Telegdi Dezső, budapesti lakos: „nem vagyok zsidó származású, de megkövetek mindenkit, akinek a hozzátartozói itt nyugszanak”
[/caption]– Anyánk sírja rendben van, de a Józsié siralmas – mondta elcsukló hangon egy férfi csütörtök délután a Kozma utcai zsidótemető 12-es parcellájában mobiltelefonján keresztül valamelyik családtagjának. A távolban lévő hozzátartozók közül sokan jöttek el az elmúlt két napban, miután kiderült, hogy a vasárnap 12 órától szerda reggel 8 óráig zárva tartó sírkertben valakik értelmetlen pusztítást végeztek. Síremlékek sokaságát döntötték le. Egyetlenegy követ sem csúfítottak el feliratokkal vagy ábrákkal. Scheiber Miklósné szerint kizárólag a márvány- és gránitlapokat billentették ki a helyükből. Az ő édesapja nem nyugodhat hazai földben, de az édesanyja és az anyósáék sírja sértetlen maradt. Nem úgy azé a hajdani fiatalaszszonyé vagy lányé, akinek emlékét aranybetűkkel örökítették meg, s a többszörösen széttört kőlapon a vandalizmus után most csak ennyi olvasható: „...elszálltál, kismadár”.

Elszáll persze ilyenkor az embernek az a maradék hite, amit a békés egymás mellett élés lehetősége iránt táplál évtizedek óta. Aztán szerencsére találkozik Telegdi Dezsővel, aki ismeretlenül is odalép a sírok közt megdöbbenve szörnyülködőkhöz, s csak ennyit mond: „nem vagyok zsidó származású, de megkövetek mindenkit, akinek a hozzátartozói itt nyugszanak”. Ezt a gesztust bizonyára mások is megteszik. Előbb-utóbb talán a tettes(ek) is. Ahhoz persze, hogy megismerjük őket, előbb a nyomukra kell bukkanni. A rendőrök nyomoznak, hogy ne maradhassanak büntetlenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!