Hírek

2005.06.04. 00:00

Már csak hárman maradtak versenyben

Vajta Zoltán

Három cég maradt versenyben a BKV elektronikus bérletre kiírt pályázatán. Nem jutott tovább a MÁV Informatika Kft. Nem tudni, hogy mi volt a baj a pályázatukkal, mert sem a cég, sem a BKV nem ad felvilágosítást. A MÁV Informatika mindenesetre fellebbez a döntés ellen és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul. Szondy György üzletfejlesztési igazgatóhelyettes azt mondja, ha csak egy százalék esély is van, akkor is meg kell próbálni. Azt nem árulta el, hogy milyen hibát követett el szerintük a BKV, amikor a kizárásukról döntött.

Más társaságokat is kizárt a BKV, de úgy tudjuk, csak a MÁV Informatika fellebbez. Három cégcsoport maradt versenyben: az EDS Magyarország Kft.-Compuwrox, a Sagem Magyarország Kft. és a T-Systems. Úgy tudjuk, utóbbi a legesélyesebb győztes. Ez a társaság ugyanis bizonyos szempontból kötődik a BKV-hoz. A T-Systems korábban megvásárolta a BKV informatikai cégét, a Trafficomot. A BKV most évente annyit fizet a privatizált társaságnak a szolgáltatásért, mint amennyi egyszeri bevétele származott az eladásából. A bent maradt EDS a világ egyik legnagyobb rendszerintegrátor cége. Hasonló csipkártyás rendszert épített Angliában és Hollandiában. A konzorciumban lévő másik társaság, az Ascom pedig Párizsban és Varsóban végzett ilyen fejlesztéseket.

A budapesti pályázat tétje mintegy húszmilliárd forint. Ezt a nyertesnek kell megelőlegeznie, majd tíz éven át ő üzemelteti a rendszert. A BKV üzemeltetési díjat fizet a társaságnak. Végül a BKV tulajdonába kerül a hálózat. A világon sokfelé ilyen módon vonják be a magántőkét a közérdekű beruházásokba.

Átkozhatják a bliccelők az elektronikus jegyet

A csipkártyás leolvasókat és a hozzájuk tartozó kapukat először a kisföldalattinál és a szentendrei HÉV-nél szerelik fel. Idővel az összes metróállomásra ezeken a kapukon át lehet bejutni. A bérletszelvények helyett az utasok műanyag lapocskát kapnak, a jegyekbe pedig mágnescsíkot építenek. A kapuk csak akkor engedik be az utast, ha leolvasták az érvényes bérletet, jegyet. Mivel lehetetlenné válik a bliccelés, évente 3-4 milliárd forintot takarít meg a BKV.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!