Hírek

2005.06.02. 00:00

Kutakodás a zsebekben

Máris igazolódni látszanak azok a vélekedések, amelyek sok botrányt és kevés eredményt várnak a két vezető politikus vagyongyapodását vizsgáló bizottságoktól.

Szakács Árpád

Felemásra sikeredett annak a két vizsgálóbizottságnak a tegnapi első munkanapja, amely a volt és a jelenlegi miniszterelnök vagyongyarapodásának „titkait” próbálja felfedni. Tegnap a Fidesz képviselői jelezték, nem kívánnak részt venni az Orbán Viktor családjának meggazdagodását vizsgáló bizottság munkájában, és kivonultak az ülésről. Répássy Róbert azzal indokolta a lépést, hogy a történtekről levélben kértek tájékoztatást Orbán Viktortól. Répássy az Orbántól kapott levél tartalmára utalva közölte, okafogyottá vált a bizottság működése. Ismertetése szerint a levélben a volt kormányfő azt nyilatkozta, családjának nem keletkezett jövedelme állami támogatásból. Eörsi Mátyás (SZDSZ) a történteket a bizottsági munka megcsúfolásának minősítette. Egyébként a volt kormányfő az úgynevezett tokaji ügyei kapcsán került a támadások kereszttüzébe. Egy hetilap arról közölt adatokat, hogy Orbán még kormányfőként tanácsokat adott a felesége résztulajdonában álló cégnek állami vagyon esetleges megvételével kapcsolatban.

Tegnap nem történt nagy előrelépés a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meggazdagodását vizsgáló bizottság első ülésén sem. A képviselők még az ügyrendről sem tudtak megállapodni, abban viszont egyetértettek, hogy bekérik Gyurcsány feleségének titkos vagyonnyilatkozatát. Ezenkívül a bizottság levélben kérdéseket tesz fel Gyurcsánynak, mint magánszemélynek arról, mik a privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történt meggazdagodásának a titkai.

Ma kezdi meg munkáját Zwack Péter nagyvállalkozó, volt SZDSZ-es képviselő úgynevezett vámügyét vizsgáló bizottság. Azt próbálják kideríteni, Zwack miként kerülhett el egy nagy összegű kifizetést egy jogszabálymódosítás miatt.

A rendszerváltozás óta eddig 24 vizsgálóbizottságot hoztak létre. Ezek túlnyomó többsége semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. Az érdemi munkát nagyon egyszerű megakadályozni, ugyanis az ellenérdekeltek egyenlő részben képviseltetik magukat, a határozatképességhez pedig testületi többség kell. Így ha nincs meg a két fél között akár a legkisebb egyetértés, a munka eleve kudarcra van ítélve.

Botránybizottságok

Olajügyeket vizsgáló bizottság (2000) – politikusok és rendőrök érintettsége

Mécs-bizottság (2003) – képviselők kommunista titkosszolgálati múltja

Medgyessy ügynökmúltját vizsgáló bizottság (2003)

Brókerbizottság (2004) – a Kulcsár-ügy és a politika kapcsolatát elemezték

Mécs-bizottság (2003) – képviselők kommunista titkosszolgálati múltja

Medgyessy ügynökmúltját vizsgáló bizottság (2003)

Brókerbizottság (2004)

– a Kulcsár-ügy és a politika kapcsolatát elemezték -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!