Hírek

2005.06.11. 06:45

Hatmillió dolláros meccs

Bármi előfordulhat! – ezzel a jelszóval hirdeti ma esti, washingtoni bokszgáláját az amerikai fizetős tévécsatorna. Mindent vagy semmit! – fogalmazhatja meg saját változatát a főszereplő, Mike Tyson.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Nem valószínű, hogy felhőtlen jókedvében mosolyodott el az egykori klasszis. Tysont még az ág is húzza, minden centért meg kell verekednie.
[/caption]A sportág legfiatalabb nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoka, a 19 esztendősen trónra emelt Iron (Acélöklű) Mike két évtizeddel profi királyságának kezdete után immár a megélhetéséért küzd. Azért lép szorítóba, hogy keressen valami kenyérre valót. S a megfogalmazás egyáltalán nem túlzó. A vagyonát eltapsolta. Százötvenmillió dolláros (egyesek szerint a háromszázat közelítő) bevételeinek már nyoma sincs. Pontosabban: csak a nyoma maradt. Leginkább a bírósági aktákban. Napjainkban perek sokasága zajlik Tyson ellen. A nyolcvanas évek közepének legyőzhetetlen bokszolója teljesen eladósodott. Kénytelen volt túladni megtakarításaiból felhalmozott jelentős ingatlanbirodalmán, s végül saját 18 szobás connecticuti villáját is elkótyavetyélte: a 4,2 millió dollárért vásárolt házat ötven centért adta el egyik hitelezőjének. A Williams elleni vereségért kapott milliók is a kölcsönök megfizetésére mentek el, miként a mostani fellépésre is azért van szüksége, hogy törleszteni tudjon. S hogy az esetleges győzelemmel egy újabb, immár jobban fizető meccset le tudjon kötni. Mert a hitelezők egyre türelmetlenebbek…

– Ne kérdezzék, hogyan jutottam el idáig, ne kérdezzék azt sem, hogy miként lehet ilyen mélyre zuhanni… – kérte phoenixi felkészítő edzőtáborozása végén a 39. születésnapját két hét múlva ünneplő volt világbajnok, aki utoljára tíz hónapja lépett szorítóba. Akkor sérült térddel végigküzdött ugyan néhány menetet, ám végül a brit Danny Williams padlóra küldte. Hasonló „élményben” mindössze ötször volt része a pályafutása során. Mostani (sokadik) újrakezdése nem feltétlenül ígér biztos győzelmet. Igaz, Tyson harmincadik, leendő ellenfele, az ír Kevin McBridge pedig csupán a 139. helyen áll a világranglistán, ám a nyolc év kortöbblet és az amerikai feltétlen győzelmi kényszere lélektani hátrányt jelent.

Az acélos Mike idegei egyébként is igen elrozsdásodtak az elmúlt évek során. Volt miért, hiszen huszonöt évesen már belekóstolhatott a börtönök világába (szexuális zaklatásért hat évre ítélték, hármat le is töltött), perek fenyegetik most is, házasságait csődbe vitte, leszerepelt a drukkerek előtt („fülharapásos” akció a Holyfield elleni visszavágón), vagyonát elszórta, adósságaival nem tud megbirkózni, miként lassan ellenfeleivel sem. Ráadásul visszatérően depresszióval küzd.

– Egész életemet elrontottam. Soha nem volt, s nem is lesz szerencsém. Barátaim, ismerőseim kerülnek, elhagyatva fogok meghalni. Szomorú eset, szánandó figura vagyok – mondta a közelmúltban. Aligha ilyen önbizalmat ír elő az álmoskönyv egy hatmillió dolláros ringcsata szereplője számára. A washingtoni MCI aréna botrányra (is) éhes közönsége azonban emlékei alapján váltott jegyet a gálára. S már a felvezető mérkőzésen is módja lesz nosztalgiázni, ugyanis a legendás Muhamad Ali leányát, Leila Alit láthatja. Az apját követő gyerek a szintén amerikai Erin Toughill ellen lép szorítóba szombaton este.

Michael (Mike) Gerard Tyson

Született: 1966. 06. 30.

Amatőrmérleg: 24-3

Profiként: 50 győzelem (44 kiütéssel), 5 vereség

Világbajnok: 1986-90 és 1996

Vesztes meccsei: James „Buster” Douglas (1990), Leander Holyfield (1996 és 97), Lennox Lewis (2002), Danny Williams (2004)

Amatőrmérleg: 24-3

Profiként: 50 győzelem (44 kiütéssel), 5 vereség

Világbajnok: 1986-90 és 1996

Vesztes meccsei: James „Buster” Douglas (1990), Leander Holyfield (1996 és 97), Lennox Lewis (2002), Danny Williams (2004) Nem valószínű, hogy felhőtlen jókedvében mosolyodott el az egykori klasszis. Tysont még az ág is húzza, minden centért meg kell verekednie. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!