Hírek

2005.06.13. 00:00

Gyurcsány vezeti az MSZP-t

Nagyrészt önkritikák hangoztatásával zajlott le az MSZP hét végi rendkívüli kongresszusa. A sikertelen államfőválasztás miatt Hiller István pártelnök elismerte felelősségét.

Sz. Sz.

Hiller nyílt bizalmi szavazást kért maga ellen. A küldöttek nagy arányban megerősítették pozíciójában. – A hét elején politikai vereséget szenvedtünk. Vereséget ránk nem az ellenzék mért. Vereséget ránk nem a Szabad Demokraták Szövetsége mért. Mi vertük meg önmagunkat, és ez a valódi probléma – mondta Gyurcsány Ferenc, aki bírálta a pártját is: „az MSZP összekeverte a jelölés jogát a választás képességével. A politikai lelkesültségben öszszekeveredett a Köztársaság a Köztársaság térrel.” Gyurcsány elismerte, hogy hibázott, mivel nem mondta ki azt, Szili Katalin nem a megfelelő jelölt, vele nem lehet nyerni. Ezt azért nem mondta ki, nehogy azt gondolják, nem szereti Szilit.

A szocialisták elbukott államfőjelöltje, Szili Katalin viszont a kormányfőt bírálta, mert nem állt ki határozottan mellette. A kiszivárgó információk szerint Szili beszédét füttyszó kísérte, amikor nem adott megfelelő magyarázatot arra, miért nem lépett vissza az utolsó forduló előtt. Toller László, aki a párton belül határozottan támogatta Szili Katalin jelöltségét, Szilihez hasonlóan Gyurcsányt hibáztatta a vereségért. Ezt a kijelentést is szórványos füttyszó kísérte.

A kongresszus felkérte az elnökséget, hogy alakítsa meg a párt Országos Választási Bizottságát, és javasolta, hogy annak elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, helyettese Hiller István legyen. A testület a választási periódusban olyan politikai központ, amely még az elnökséget is felülbírálhatja. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az MSZP felett Gyurcsány vette át a hatalmat Hillertől.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!