Hírek

2005.06.08. 00:00

Gyerünk a magyar mozikba be!

Senki ne csodálkozzon, ha az ország valamelyik mozipénztárában meglátja Oroszlán Szonját, Kamarás Ivánt, Szabó Győzőt, Pindroch Csabát, Nagy Ervint vagy Árpa Attilát. Ez nem véletlen, hanem Moziünnep.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A moziba járásnak egyedi, összehasonlíthatatlan varázsa van – erre emlékeztet évente egyszer a Moziünnep
[/caption]A hírneves pénztárosokkal holnaptól találkozhatnak a nézők. Ekkor kezdik kiosztani az országos Moziünnnep kuponfüzeteit. A tíz kuponból álló, névre kiállított füzetet a nézők egy teljes árú jegy mellé kapják ajándékba, és június 16-tól 19-ig lehet felhasználni. A kupon leadásával 320 forintos egységáron válthatunk jegyet az ország 76 mozijába. A Gyerünk a moziba be! című rendezvénysorozatba betársultak a legnagyobb magyar forgalmazók és filmszínházak is. A mozizás 110 éve hódít a világon. A Lumiere fivérek 1895. december 28-án vetítettek először filmet közönség előtt. Akkor 35 néző fizette meg az 1 frankos belépőt olyan egyperces klasszikusokért, mint például a Lelocsolt locsoló. Tavaly csupán hazánkban 13 millió jegyet váltottak, világszerte pedig több millárd nézőt vonzanak a filmek. Ennek ellenére, egy évszázaddal a mozi feltalálása után a vetítőtermeknek eddig nem ismert nehézségekkel kell szembenézniük. Növekszik a televíziós csatornák száma, terjed a DVD-használat, és egyre több a kalózfelvétel.

A Moziünnep egyik szervezőjétől, Falvai Györgyitől megtudtuk, arra akarják emlékeztetni a nézőket, hogy moziban filmet nézni egyedi és helyettesíthetetlen közösségi élmény. A sötét teremben együtt látott filmnek hasonlíthatatlan hangulata van. Ennek érdekében fog össze a mozis és filmes szakma. A nagy filmforgalmazók lázasan készülődnek. Ez nem csoda, hiszen a Filmforgalmazók Egyesületének felmérése szerint nyáron nehezebb a nézőket becsalogatni a filmszínházakba. Ez alól természetesen vannak kivételek. A múlt nyáron bemutatott Shrek például a kánikula ellenére is mozisiker lett. A filmesek több bemutatót is erre az ünnepi időszakra időzítettek. Az InterCom premierfilmként mutatja be a Galaxis útikalauz stopposoknak és A csajom apja ideges című filmet. A Budapest Film az Edukatorsszal, a SPI International a B13 – Bűnös negyed című filmmel rukkol ki ünnepi meglepetésül. Premier előtt vetíti az InterCom A pofonok földje című kung-fu filmet és Woody Allen legújabb alkotását, a Melinda és Melindát. A Budapest Film a Még egy csók című német vígjátékot és a Fekete kefét, az idei Filmszemle díjnyertes alkotását mutatja be a mozikban.

A magyar filmeket forgalmazó HungariCom is kiveszi a részét az ünneplésből. Kedvezményes áron biztosítják a moziknak olyan kedvelt filmjeik kópiáit, mint a Csudafilm, a Le a fejjel!, a Csoda Krakkóban, a Nyócker és a Világszám. Ráadásként néhány korábban már bemutatott alkotás is visszakerül a vászonra, Újra a mozikban címmel. Látható lesz a Robotok és a Közelebb! című film, valamint a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjas és Golden Globe-díjas Belső tenger. Ugyan az iskolának már vége, a tanórák mégis folytatódnak – természetesen szórakoztató módon –, Filmórák címmel. Ebben a programban a filmeket a rendező személyesen mutatja be. A Valami Amerikát június 17-én, pénteken 10 órától a Mammut Gellért-termében Herendi Gábor rendező és Csákvári Géza, filmkritikus elemzi. A Szezont a Corvin mozi Radványi-termében 18-án szombaton 18 órától, meg-megállítva a vetítést, Török Ferenc rendező és György Péter, esztéta mutatja be. A gyerekekre is gondoltak. Országszerte láthatják a Pata-csatát, Kiskunhalason előkerül a nagy kedvenc Shrek 1 és 2. A szegedi Belvárosi moziba látogatók a klasszikusokat élvezhetik: Emil és a detektívek, Csutak és a szürke ló, A kék madár.

A szervezők azt várják a moziünnep négy napjától, hogy az elmúlt évhez hasonlóan, most is több mint háromszázezren nézik meg a filmeket.

A csajom apja ideges

Bemutató: június 16.

Rendezte: Kevin Rodney Sullivan

Szereplők: Ashton Kutcher, Bernie Mack, Zoë Saldana, Judith Scott

Forgalmazza: InterCom

A pofonok földje

Bemutató: június 23.

Rendezte: Stephen Chow

Szereplők: Stephen Chow, Yuen Wah, Leung Siu Lung, Dong Zhi Hua

Forgalmazza: InterCom

Szerelem sokadik látásra

Bemutató: június 2.

Rendezte: Nigel Cole

Szereplők: Ashton Kutcher, Amanda Peet, Kathryn Hahn, Kal Penn,

Ali Larter

Forgalmazza: InterCom

Bemutató: június 16.

Rendezte: Kevin Rodney Sullivan

Szereplők: Ashton Kutcher, Bernie Mack, Zoë Saldana, Judith Scott

Forgalmazza: InterCom

A pofonok földje Bemutató: június 23.

Rendezte: Stephen Chow

Szereplők: Stephen Chow, Yuen Wah, Leung Siu Lung, Dong Zhi Hua

Forgalmazza: InterCom Szerelem sokadik látásra Bemutató: június 2.

Rendezte: Nigel Cole

Szereplők: Ashton Kutcher, Amanda Peet, Kathryn Hahn, Kal Penn,

Ali Larter

Forgalmazza: InterCom A moziba járásnak egyedi, összehasonlíthatatlan varázsa van – erre emlékeztet évente egyszer a Moziünnep -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!