Hírek

2005.06.18. 00:00

Drágulnak a gyógyszerek júliustól

Bak M.

Mindkét gyógyszercsoportban áremelkedés várható. A tb által támogatott termékkörben az ezret is meghaladhatja a lakossági térítési díj növekedése, de lesz pár száz olcsóbbá váló pirula is. A tb teljes hírzárlat közepette készül a változtatásra. Szakmai körökből szerzett információnk szerint lehetséges, hogy újabb terápiás csoportokat fognak öszszeállítani. Ezekbe az azonos hatóanyagú, illetve ugyanazon betegséget gyógyító medicinákat sorolják be. Meghatározzák az úgynevezett referenciaszereket, s a támogatást hozzájuk igazítják. Így a drágább készítmények is ennek árkiegészítését kapják. Ha ezt a referenciatámogatási összeget lejjebb szorítják, akkor drágábbak lesznek a termékek.
Lehetséges, hogy a gyógyszerek többségénél csak száz forint körüli lesz az áremelkedés, de több száz forintnyi drágulás is bekövetkezhet egyes orvosságoknál. Ez arra késztethet betegeket, hogy az azonos hatóanyagú szerek közül egy másikat, az olcsóbbat válasszák. A gyógyszerészkamara semmit sem tud a készülő változásokról. A nem támogatott gyógyszerek ára is részben emelkedik. Információnk szerint kétszáz körüli terméket érint a hatezerből, s átlagosan igen kis mértékű lesz. Úgy tudjuk, az egyik nagy hazai gyógyszergyártó nem drágítja szerei árát.
A patikusok érdekvédelmi szervezete és a parlament, illetve a Gazdasági Versenyhivatal között éles szóváltás alakult ki tegnap. A kamara tiltakozik azon törvénymódosítás ellen, amely a nem támogatott gyógyszereket szabadárassá tenné. Ez szerintük a jelenlegi patikarendszer összeomlásához vezetne, nagyobb gyógyszertárak monopolhelyztetét eredményezné.
A GVH viszont a javaslat végső elfogadását kéri a képviselőktől. Álláspontja az, hogy a lakosság érdekében szükséges az árverseny a patikák között. Ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal nem támogatja annak a javaslatnak az elfogadását, amely szerint a gyógyszerészkamarát feljogosítanák az ajánlott ár megállapítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!