Hírek

2005.06.29. 06:14

Drága az uniós mászóka

Holnap lejár a játszóterek biztonsági felülvizsgálatának határideje. A korszerűtlen eszközök nagy részét Budapesten már leszerelték, az uniós szabványoknak megfelelő játszószerekre azonban nincs mindenhol pénz.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="234"] Évtizedek óta a panelházak tövében van a mászóka. Még le sem festették.
[/caption]– Múlt hétfőn leszerelték a hintákat és a csúszdát – mutatott körbe a Gvadányi úti „kisjátszótéren” Gyarmati Angela (27) zuglói kismama. – Mindennap itt játszottak a környékbeli gyermekek. Ennek most vége lett. Az önkormányzat ugyanis felszámolja a játszóteret. A környékbeli érdekelt családok nem fogadják el a hivatal döntését. Aláírás-gyűjtési akcióba kezdtek, levelet küldtek a kerület vezetőinek. Úgy tűnik, hiába. Az önkormányzatnak nincs annyi pénze, hogy mindenhová új, az előírásoknak is megfelelő mászókákat vegyen.

– Több tízmillió forintba kerül egy korszerű játszótér kialakítása – mondta lapunkank Pelyva György zuglói alpolgármester. – A hozzánk tartozó kilencvenöt helyszín mindegyikét nem tudjuk megszépíteni. Tizenhatot már teljesen rendbe tettünk, további harminckettőt még teljesen újjávarázsolunk. Huszonhét esetben pedig csökkentjük a játékok számát. Bár az önkormányzat háromszázmillió forintot szán idén játszóterekre, húszat így is megszüntetnek. A Gvadányi útira is ez a sors vár. A homokozóba cserjéket ültetnek, a gyerekzsivajtól hangos térből pihenőpark lesz. Szomorú családokat, játék nélkül maradt gyerekeket nem csak Zuglóban találni. A többi kerületben is hasonló a helyzet. Budapest kétezer játszóteréből a fővárosi önkormányzat összesen százhúszat üzemeltet. Ezekről már évekkel ezelőtt leszerelték a régi mászókákat. Pótlásuk nem mindenhol történt meg.

– Egy kisebb parkot tizenöt-húszmillió forintból lehet kiépíteni – mondta lapunknak Kocsis László, a Főkert Rt. vezérigazgatója. A főváros erre a célra idén négyszázmillió forintot biztosít. Ezen felül még kétszázmillió forintot oszt szét pályázat útján a kerületek között. Ebből azonban nem csak fejlesztésre megy el a pénz. A rongálók pusztításai több tízmillió forint kárt okoznak évente. – A vandálok semmit nem kímélnek – mondta Kocsis László. A homokozókat teleszórják üvegszilánkkal, a hintákat leszaggatják. Az is előfordult, hogy porig égették a csúszdát. A Főkert munkatársai emiatt minden egyes reggel ellenőrzéssel kezdik a napot. Átvizsgálják a játékokat, megnézik, használhatják-e aznap a gyerekek.

A legfőbb hangsúly a biztonságon van

A hazai játszótereket 2008. december 31-ig kell átalakítani az uniós előírások szerint. A hangsúly a biztonságon van. Ennek megfelelően a játékok alá ütéscsillapító burkolatot kell fektetni. Ez többnyire gumiból vagy kéregzúzalékból áll. A mászókák esetében az egyik legfontosabb, hogy a gyerek feje ne tudjon sehova beszorulni. Az új játékok azonban csak akkor biztonságosak, ha azokat megfelelően karbantartják. Az átfogó ellenőrzésre évente egyszer kerül sor. Július végén két játszótérrel gazdagodik Budapest. A Hajógyári-szigeten hatezer, a Margit-szigeten nyolcezer négyzetméteres játszóparadicsomot vehetnek birtokba a gyerekek. A két beruházás költsége háromszázmillió forint.

A hazai játszótereket 2008. december 31-ig kell átalakítani az uniós előírások szerint.

A hangsúly a biztonságon van. Ennek megfelelően a játékok alá ütéscsillapító burkolatot kell fektetni. Ez többnyire gumiból vagy kéregzúzalékból áll.

A mászókák esetében az egyik legfontosabb, hogy a gyerek feje ne tudjon sehova beszorulni.

Az új játékok azonban csak akkor biztonságosak, ha azokat megfelelően karbantartják.

Az átfogó ellenőrzésre évente egyszer kerül sor. Július végén két játszótérrel gazdagodik Budapest. A Hajógyári-szigeten hatezer, a Margit-szigeten nyolcezer négyzetméteres játszóparadicsomot vehetnek birtokba

a gyerekek. A két beruházás költsége háromszázmillió forint. Évtizedek óta a panelházak tövében van a mászóka. Még le sem festették. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!