Hírek

2005.06.13. 00:00

Álomfizetést kaphatnak a magyar EU-képviselők

Amennyiben az Európai Parlament jogi bizottságának holnap-utáni ülésén elfogadják a javaslatot, akkor 2009-től álomfizetést kaphatnak a magyar EU-képviselők is. Konkrét összege 7000 euró lenne, ami egymillió-hétszázötvenezer forintnak felel meg.

Palásti Péter

A változásra azért volna szükség, mert óriási különbségek vannak a különböző országokból érkezett, de azonos munkát végzők jövedelme között. Az olaszok például 11000 eurót kapnak havonta, a litvánok pedig csak 700-at. Mint azt Szent-Iványi István (SZDSZ) egy internetes fórumon is nyilatkozta, az Európa Tanács és az Európai Parlament vezetői a német képviselők jövedelméhez igazítanák mindenkiét. Teszik ezt azért, mert tartanak attól, hogy a hatalmas különbségek miatt előbb-utóbb kitör a botrány, amit sokkoló címekkel tálalnának a lapok. Ma több olyan irodai alkalmazott is van Brüsszelben, akinek 4000– 5000 euró jár havonta, míg képviselő főnökének csak a töredéke jut. Nem meglepő, hogy az új elképzelés sem tetszik mindenkinek, hiszen aki eddig többet kapott, az rosszabbul jár. Éppen ezért a különbözetet megtéríthetik számukra anyaországaik kormányai, de adózniuk az EU-nak kell nekik és másoknak is, hiszen a 7000 eurót az unió biztosítja majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!