Hírek

2005.06.29. 06:18

A Parlamenthez vonulnának a hentesek

Egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak tegnap a Gyulai Húskombinát dolgozói. A szakszervezet helyi vezetője a húsipari dolgozók Kossuth téri tüntetését helyezte kilátásba.

Izing Antal

Fekete gyászszalag fehér köpenyeken, sírva fakadó középkorú hölgyek, elkeseredett, szótlan férfiak a Gyulai Húskombinátban, ahol tegnap vágták le az utolsó sertést. Háromszáznegyvenhat munkahely szűnik meg a városszéli üzemben, a kolbászról híres belvárosi szárazárugyár azonban érintetlen marad. Az asszonyok a kapuban azt kérik, becsülje meg őket valaki legalább annyira, hogy megmondja, mi lesz a sorsuk. Tizenhét évesen kezdtek a kombinátban, és húsz év után a világos beszéd lenne a legkevesebb, amit megérdemelnek, mert „nehéz ezt idegekkel bírni”.

 – Ha nem lép a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) – mondta lapunknak Bezdán János szakszervezeti titkár –, javaslatot teszek az országos sztrájkbizottságnál arra, hogy a húsipari ágazat dolgozói a Kossuth térre vonuljanak. Bezdán szerint a gyulai eset a magyar húsipar „állatorvosi lova”, mert összesen háromezer „húsos” munkahely szűnt meg az országban. A szakszervezeti vezető ezt korábban levélben tudatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akitől gyors válasz jött: szakmai kerekasztal létrehozását javasolták, amelyet a kormányfő is támogatott. Az ügy mégis elakadt, mégpedig – véli Bezdán – az FVM-ben: a megbeszélésre például egy kellő hatáskörrel nem rendelkező megyei vezetőt küldtek el. A szakszervezet újra megkereste a minisztériumot három-négy héttel ezelőtt, de válasz még nem érkezett.

Értesülésünk szerint a gyulai belvárosban lévő, jól működő kolbászgyárra van vevő, ám azt a tulajdonos csak a városszéli, csődtömeget jelentő vágóhíddal együtt akarja eladni. Az FVM-nél arról érdeklődtünk, hogy tervezi-e Gráf József földművelésügyi miniszter azt, hogy a Gyulai Húskombinátba látogat. A miniszter tájékozódik, és ha a tárca valóban érintett, lépni fog az ügyben – tudta meg lapunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!