Hírek

2005.06.02. 06:04

A Neoton Família és gyermekei

Hét éve elbúcsúzott a közönségtől, de most újból együtt zenél a Neoton Família. Ha hinni lehet fogadalmuknak, a péntek esti háromórás koncert lesz az utolsó.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az együttes tagjai balról: Pásztor László, az 1996-ban elhunyt Jakab György, Pál Éva, Baracs János, Csepregi Éva, Bardóczi Gyula és Végvári Ádám a Neoton Família fénykorából
[/caption]A Neoton a hetvenes-nyolcvanas évek látványos könnyűzenei sikertörténete. Az együttest Pásztor László alapította 1965-ben, de az áttörést az 1968-as Ki mit tud?-on aratott győzelem jelentette. Nem sokkal ezután megjelent első lemezük, a Bolond város. Ezen Pásztor László gitározott és vokálozott, Balázs Fecó énekelt és billentyűzött, Som Lajos basszusgitározott, Galácz Lajos énekelt és gitározott, Debreczeni Ferenc pedig dobolt.

Az 1976-os Menedékház című albumukat már Neoton Famíliaként jegyezték. Akkor az alapító tagok közül már csak Galácz Lajos és Pásztor László volt a csapat tagja. Az új felállásban ott találjuk Csepregi Évát, Pál Évát, Fábián Évát, Ambrus Zoltánt, Tiboldi Jánost és Jakab Györgyöt. S ez még mindig nem a legnagyobb sikereit elkönyvelő együttes végső felállása, hiszen 1980-ban érkezett hozzájuk Végvári Ádám és Bardóczi Gyula. Az együttes hallatlan közönségsikerét a hathatós állami támogatás is kovácsolta. 1990-es megszűnésükig megjelent húsz lemezük közel nyolcmillió példányban fogyott el. Aztán hosszú szünet következett, ezért sokat várnak a zenészek a pénteki óriásbulitól.

A Neoton erre erősítést is hoz. Az „öregekkel” együtt zenél a gyerekeikből álló Neo Tones. – Tizenhárom éves Dávid fiam is fellép – újságolja Csepregi Éva (48), a zenekar énekese. – Alig várom, hogy együtt lépjek fel vele a színpadon. Egy anyának fantasztikus érzés, el sem tudom mondani, mit jelent. Én énekelek, ő meg dobol. Soha életemben nem izgultam ennyire.

Dávidon és a többi Neoton-csemetén kívül számos ismert név is bekerült a csapatba a mostani fiatal zenészek közül. Külön vokálos és fúvós szekció erősíti a Neoton Famíliát. Szaxizik majd például a Back II Blackből Bársony Bálint, a fúvósok között pedig fellép a Budapest Jazz Orchestra. A vokálosok között találjuk Bebét, Chicót, a Fekete Vonatból Fatimát és Bárót, valamint Jónás Andit. A zenekar utoljára hét évvel ezelőtt adott koncertet. – Azóta is járom az országot, és gyakran szegezték nekem a kérdést: miért nem álltok újra össze? – meséli Éva. – Ilyenkor mindig megdobbant a szívem, s elképzeltem, milyen lenne a régiekkel együtt zenélni. Rengeteg emléket őrzök a régi szép időkből. Remélem, jól sikerül a buli, és nemcsak a közönség, de mi is jól érezzük majd magunkat. Évától megtudtuk, az elmúlt negyven év slágerei közül harminchármat válogattak be műsorukba. – Az volt a legfontosabb, mennyire ismert a dal – mondja. – A közös énekléshez elengedhetetlen, hogy ismert nótákat játsszunk.

Az énekesnő reméli, hogy megtöltik a stadiont, amelynek egy részét lezárják. Igaz, még így is ötvenezer néző fér be. Éva elárulta: biztos, hogy eljátsszák a Don Quijote, a Kell, hogy várj, és a Maraton című slágert. A koncerten elhangzik egy régi nóta, amelyet Éva még sohasem énekelt. Annak idején ezt mindig Jakab Gyuri dalolta. Most ezzel az Emlékül című dallal adóznak az 1996-ban, 46 éves korában elhunyt énekes-billentyűs emlékének.

A Família története

1965: megalakul a Neoton

1968: Ki mit tud?-győztes

1973: felveszik a Neoton Família nevet

Fontosabb lemezeik:

Szeretek ugrálni, Santa Maria, Don Quijote, Napraforgó, Csak a zene, Neoton disco, Maraton,

A Família, Szerencsejáték

Fontosabb Díjak:

1983: Yamaha-nagydíj

1986: Szöuli Dalfesztivál

közönségdíja

1988: eMeRTon-díj

1965: megalakul a Neoton

1968: Ki mit tud?-győztes

1973: felveszik a Neoton Família nevet

Fontosabb lemezeik:

Szeretek ugrálni, Santa Maria, Don Quijote, Napraforgó, Csak a zene, Neoton disco, Maraton,

A Família, Szerencsejáték

Fontosabb Díjak:

1983: Yamaha-nagydíj

1986: Szöuli Dalfesztivál

közönségdíja

1988: eMeRTon-díj Az együttes tagjai balról: Pásztor László, az 1996-ban elhunyt Jakab György, Pál Éva, Baracs János, Csepregi Éva, Bardóczi Gyula és Végvári Ádám a Neoton Família fénykorából -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!