Hírek

2005.06.27. 05:52

A legolcsóbb gyógyszert íratjuk fel

E heti közvéleménykutatásunk kérdése az volt, hogy olvasóink elvárják-e orvosuktól, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a legolcsóbbat írja fel.

BAMA

Ennek azért lesz a jövőben az eddiginél is nagyobb jelentősége, mert mintegy 1200 készítmény ára emelkedni fog. 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a száz forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan ötszáz forint növekedés várható. Amennyiben a korábban használt gyógyszerrel azonos hatóanyagú, de olcsóbb készítményt választanak a betegek, gyógyszerköltségük az OEP főigazgató-helyettesének állítása szerint csökken. Azonban ha csak a legolcsóbb gyógyszerek kerülnének ezután felírásra, annak súlyos következményei lehetnek a nem támogatott gyógyszerek forgalmára. Tekintetbe véve, hogy hazánkban a vényre kapható gyógyszerek reklámozása tilos, a gyógyszergyártók csak az orvosoknak szóló szakmai célú reklámozáson keresztül tehetnek lépéseket termékeik népszerűsítésére, ezért valószínűleg a nem támogatott gyógyszerek gyártói a jövőben mindent meg fognak tenni az orvosok megnyerése érdekében. A gyógyszerköltségek alakulása így attól fog függni, hogy a betegek az olcsóbb gyógyszert választják-e, és ha igen, tudják-e érvényesíteni igényüket akár az orvos véleményével szemben is.

Múlt heti megkérdezésünk eredménye szerint három válaszadóból kettő elvárja orvosától, hogy az azonos hatású gyógyszerek közül a legolcsóbbat írja fel. A legnagyobb arányban az alapfokú, legkisebb arányban a felsőfokú iskolai végzettségűek várják el a legolcsóbb gyógyszer felírását. Az idősek körében a legmagasabb azok aránya, akik külön kérés nélkül is elvárják a legolcsóbb gyógyszert, aminek hátterében az időskorban egyfelől a megnövekedett egészségügyi kiadások, másfelől az alacsony nyugdíjak állnak. A gyógyszerpiac jövőbeni mozgását erőteljesen befolyásolja az is, hogy e készítmények speciális termékek. Használatuk sokaknál rendszeres, életfogytig szól, és a megszokás hatalma igen erős. Ami egyszer bevált, attól a beteg nehezen válik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!