Hírek

2005.06.28. 05:32

A gazdaság biztosan szabadulna a politikától

Lengyel János

A Szabad Demokraták Szövetsége négypárti egyeztetést kezdeményezett, hogy a politikusok reálisan ítéljék meg a gazdaság állapotát, és ezzel megteremtsék a ciklusoktól független növekedés lehetőségeit. Az ötlet jó, az eredmény kétséges.
A magyar gazdaság rendkívül nehéz helyzetben van – hallom az egyik hírműsorban. A tálalásból az következne, hogy itt a vég. A másik csatornán viszont arról beszélnek: a gazdaság jól teljesít, a növekedés két százalékkal meghaladja az európai átlagot. Ember legyen a talpán, aki biztosan megítéli: ki mondott itt igazat. Ugyanarról a témáról egymásnak teljes egészében ellentmondó nyilatkozatok születnek.
Hogy milyen állapotban van a gazdaság? Úgy tetszik, ez attól függ, hogy éppen kit kérdeznek. A jó és a rossz késhegyre menő csatája. Mintha a kettő között nem is lenne átmenet. Pedig nem kell ahhoz elméleti közgazdásznak lenni, hogy észrevegyük, a legnagyobb zavart az okozza, ha a politika áttéved a gazdaság térfelére, és ott elkezd saját szabályai szerint játszani. Nem feltételeket teremt, hanem pártoktól függetlenül belebeszél a folyamatokba, ezért keverednek a szakmai és a politikai érvek. Ez végképp összezavarja a gazdaságot és a szereplőket. Olyan meccs, amikor már a bírók sem tudják, mikor is fújjanak a sípba.
Tény, ha a politikusok rosszabb képet festenek a gazdaságról, mint amilyen az valójában, elvetik a bizalmatlanság magját és elrettentik a befektetőket. Ha viszont elfedik a bajt, akkor ezzel okoznak gondokat. Mégis van megoldás. Drága jó nagyapám ezt egyszerűen úgy fogalmazta meg: suszter maradjon a kaptafánál!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!