Hírek

2005.05.12. 00:00

Vártnál nagyobb áremelkedés áprilisban

B. M.

Az előzetes elemzői várakozásokat meghaladóan, 3,9 százalék volt az infláció áprilisban az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH friss adataiból. Egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az év első négy hónapjában 3,7 százalékot romlott a pénzünk. A versenynek kitett területeken részben kisebb lett a drágulás.
Az éves fogyasztói árak átlagos alakulását áttekintve jól látható, hogy a legalapvetőbb élelmiszerek egy része éppenhogy olcsóbb lett, például a tejtermékek és a tojás. Jelentősen drágultak a húsok, bár a baromfifélék ára két százalékponttal esett egy év alatt. Feltűnő a burgonya
óriási mértékű árzuhanása. Az élelmiszerek összesített drágulása 2,4 százalék volt tavaly óta. A ruházati cikkek átlagolt, öszszevont ára fél százalékkal volt magasabb idén áprilisban, mint egy évvel korábban. A tartós fogyasztási cikkeket 1,6 százalékkal vettük meg most olcsóbban.
Átlag felett drágult az élet a mindennapi szolgáltatások terén.
A háztartási energia átlaga 6,4 százalék drágulás. Sokat dobtak az infláción a közszolgáltatások: a víz- és csatornadíj, a szemétszállítás, a helyi tömegközlekedés. Vagyis a nehezen spórolható „áruk” a ludasak a pénzromlás jó részéért. A fogyasztási cikkek unión belüli szabadkereskedelme  tartja féken az árakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!