Hírek

2005.05.06. 00:00

Városszívbe zárt gondtenger

Címkék#Kerület

A Belváros jelenkori gondjai közül mindenképp érdemes kiemelni az elvándorlást. A lakónépesség az 1990-es negyvennégyezerről mára huszonhétezerre apadt. Az okok szerteágazóak; az elmúlt tizenöt esztendőben jelentősen megnőtt a kerület környezeti terhelése. Az itt átfutó autók kipufogó-gázai súlyosan mérgezik a levegőt, továbbá a feltorlódó kocsisorból szabálytalanul menekülni igyekvő vezetők akadályozzák a felszíni közlekedést.

Kiss G. – Lázin M. A.

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] A Vörösmarty téri Oroszlános díszkút népszerű fotótémája a városba látogató turistáknak. A frissen felszökő hideg vízzel sokan oltják szomjukat a meleg tavaszi és nyári napokon.
[/caption]A kerületen keresztülhaladni csúcsforgalomban szinte képtelenség. A sorok vége a mellékutcákban és a főutakon is a messzeségbe vész. A parkolók a borsos díjak ellenére is hamar megtelnek, és mélygarázs is kevés van. Ugyancsak ritka a zöldfelület. Igaz ugyan, hogy a kerteket az utóbbi időben rendbehozták, ám azokban a tiltás ellenére is számos kutya szaladgál. S ha már ott járnak, el is potyogtatnak ezt-azt az ebek. Belátható, hogy e tények egyike sem a lakosság helyben maradását segíti.

A Belváros másik jelentős problémája az elöregedés. A harminc év alatti fiúk és lányok együttes száma nem éri el a hatvan év feletti hölgyek és urak együttes mennyiségét. Nem csábít ideköltözésre az otthonok magas ára sem. A Belvárosban régen rang volt lakni, s ez a tény a piacon ma is érezteti hatását. Ugyanakkor a körülmények nem mindenben támasztják alá az egeket ostromló négyzetméterárakat. A város szívében nehéz építkezni. Szabad terület, foghíjtelek alig akad. A régi házak többsége oltalom alatt áll. Ezek átalakítása csak igen komoly szabályok mentén, épp ezért roppant drágán lehetséges. S ez csak a jéghegy csúcsa. A figyelmes városlakó ugyanis szembeszökő különbségeket fedezhet föl a sétáló- és a velük párhuzamos utcák épületeit, tűzfalait elnézve. Amott friss, emitt málladozó vakolatokon akad meg a szem. Itt ragyogó közvilágítás, tőle néhány méterre piszkos zugok.

Természetesen több öröm is akad a sok ürömben. Ezek egyike, hogy hosszú idő után végre rendbe tették a Bástya és a Veres Pálné utca sarkán álló elhanyagolt játszóteret. A pesti köznyelvben csak Gödörnek titulált parkosított művészeti-szórakoztató centrum is szépre sikeredett. A jelenkor modern építészeti alkotásai közül mindenképp érdemes kiemelni a pazar szállodává alakított Greshamet. A fővárosiak többségének vélhetően  örömöt okoz, hogy új külalakot kap a csak „Elizélt palotának” csúfolt förmedvény.

Ám a Bajcsy-Zsilinszky úti vagy a Szabadság tér közelében álló bankszékházak már korántsem nyújtanak ilyen szép látványt. Beton- és acéltömegük elnyomja a környezetet.

Turistacsalogató belváros, szép házak, magas árak

Kiss Gábor (23) egyetemista:

Ez egy igazi turistacsalogató kerület. Itt a Parlament látványos épülete, a csodálatos Duna-korzó és a nyüzsgő Váci utca. Ugyanakkor szomorúan kell megállapítanom, hogy nem a vékonypénzű polgárokra szabták az itteni árakat.

Bellavia Andrea (34) kismama:

A kerület Budapest üzleti negyede lett. Számos pénzintézet lelt itt otthonra az elmúlt tizenöt esztendőben. Egyre kevesebben laknak a Belvárosban. Megértem, hogy elköltöznek az emberek, mindenki tiszta levegőre vágyik.

Ez egy igazi turistacsalogató kerület. Itt a Parlament látványos épülete, a csodálatos Duna-korzó és a nyüzsgő Váci utca. Ugyanakkor szomorúan kell megállapítanom, hogy nem a vékonypénzű polgárokra szabták az itteni árakat.

Bellavia Andrea (34) kismama:

A kerület Budapest üzleti negyede lett. Számos pénzintézet lelt itt otthonra az elmúlt tizenöt esztendőben. Egyre kevesebben laknak a Belvárosban. Megértem, hogy elköltöznek az emberek, mindenki tiszta levegőre vágyik. A Vörösmarty téri Oroszlános díszkút népszerű fotótémája a városba látogató turistáknak. A frissen felszökő hideg vízzel sokan oltják szomjukat a meleg tavaszi és nyári napokon. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!