Hírek

2005.05.06. 06:27

Váratlanul tört Mádra a pusztító sár- és vízözön

Mádon a szerdai katasztrófa óta folyamatosan dolgoznak az emberek: szabdulni próbálnak az iszap szorításából. A víz emberi életet is követelt.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Döbbent arcok Mádon. Az emberek szinte el sem akarták hinni, milyen csapás érte a települést.
[/caption]– Csak körben, Ondon és Rátkán át lehet eljutni a faluba, a rövidebb utat lezárták – tudjuk meg Rétközi Ferenctől, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől telefonon. Mád felé tartunk, szerda késő este van. Elhagyva Szerencset látszanak már az eső nyomai, az utolsó tíz kilométeren több helyütt kőzúzalékot görgetett az útra az elvonuló vihar. A zempléni völgyben fekvő községben éjfélkor félig sötétben, félig világosban dolgoznak az emberek: mindenki talpon, fény árad a házak, a hivatal és az iskola ablakaiból, de a község alsó része feketébe burkolózik. Az elöntött házakban ugyanis nem lehet visszakapcsolni az áramot: elemlámpák fényénél mentik a menthetőt az emberek, a helyiek, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi igazgatóság tagjai.

A meteorológusok szerint egy adott pontban meglehetősen ritkán, 80–100 évenként ha előfordul ilyen katasztrofális idő. Mondják: ennek ellenére bármikor, bárhol pusztíthat a vihar az ország területén. Míg azonban az eső sík vidéken legfeljebb belvizet okoz, a hegységekben – lezúduló áradatot. Az utóbbi hetek két, hatalmas kárt szenvedett települése, Mátrakeresztes és Mád is völgyben fekszik. A völgyek összegyűjtik a csapadékot, s az ilyenkor a falun keresztül vág magának utat.

A vihar délután három óra tájt zúdult a 2650 lelkes községre: a helyiek szerint sosem látott mennyiségű víz, jég verte el a házakat, az utakat, a környező hegyek szőlőit. Kiss Dezső (49) a település közepén lévő söröző tulajdonosa meséli, méteres hullám hömpölygött végig a főutcán, majd a mélyebben fekvő részeken söpört végig a sárral, kővel pusztító áradat. Nem csak a víz és az ott maradt sár a gond, az emésztők is kiöntöttek. Éjszaka valóban mindenhol érezni a faluban a szennyvíz jellegzetes bűzét. A faluban sok helyütt fél méter magasan áll a sár, az út menti árkokat helyenként két- méteresre mélyítette a víz. Egy munkás a szemünk láttára csúszik bele a sáros lével telt hasadékba: ketten nyúlnak utána.

[caption id="" align="alignright" width="268"] Idősebb Markovics László a pincéjében vészelte át az áradatot. Az idős férfi a víz érkeztekor – mivel kifelé lezárult a menekülés útja – saját boroshordói tetejére mászott fel.
[/caption]A falu lentebb fekvő részén, a Deák Ferenc utcán volt a legnagyobb a baj: olyannyira, hogy halálos áldozatot is szedett a katasztrófa. Gáti Lajos (56) az autóját próbálta menteni, mikor magával ragadta az áradat. Többen próbáltak ugyan segíteni, de mozdulni sem tudtak a néhol nyakig érő vízben. A tragédia hírére a férfi idős édesanyja agyvérzést kapott, mentőhelikopter vitte kórházba: ott, mint reggelre kiderült, fia után halt. Jakab József (54) kocsmáros szemtanúja volt a tragédiának, de segíteni ő sem tudott – csak az elmerült áldozat kezét látta kilógni a vízből. Lapunknak éjszaka elmondta, a sörözőjében tartózkodó fiatalok az épület padlására menekültek, ehhez azonban a női mosdó mennyezetét kellett kibontaniuk. Megtették, meg is úszták.
A falusiak szerint a természet elképesztő erővel támadt az alvégre. A Deák Ferenc utca 2. alatt lakó özvegyasszony, Szentléleki Ferencné (80) a padlásra kapaszkodott a vízfal elől. Éppen idejében: a kőkerítést, a kaput egyaránt kitépte a helyéből az ár. Darus kocsival emelték le később a tető alól. Lánya, Szabóné Szentléleki Teréz (54) az utca romjai fölött azt meséli nekünk: máskor tíz perc alatt beérnek Szerencsről, ha a mamának segíteni kell, de ezúttal több mint egy óráig tartott az út. Szerencse, hogy egyáltalán átjutottak.

Míg beszélgetünk, tűzoltók érkeznek, a házba vezetik a szivattyú csövét. Nem jönnek ki jó hírrel: a falak felszívták már a nedvesség jó részét, más megoldást kell keresni, hogy a törmeléktől és a sártól megszabaduljanak.
[caption id="" align="alignleft" width="268"] Albert Gáborné bútorai, konyhája, ruhái vesztek oda. Még másnap sem tudták hová vinni a megmaradt holmit, mivel a teljesen átázott házuk előtt mindent vastag sár borított el.
[/caption]Galambosi Imre polgármesterrel éjjel fél kettő tájt hivatalában beszélgetünk: irodájának padlóját – amelyet a válságstáb főhadiszállásává alakítottak át – vastagon borítja a csizmákon behordott sár. Az elmúlt órákról szólva elmondja, elsősorban a legveszélyeztetettebb lakókat próbálták menteni. Az előzetes becslések szerint majd kétszáz házba tört be az ár, több lakásba vissza sem lehetett térni a hullám elvonultával. Összesen huszonhat lakót kellett az iskola ebédlőjében éjszakára elhelyezni. A kár felmérése napokig fog tartani, annyi azonban már most bizonyos, hogy százmilliós nagyságrendű. Az ivóvízhálózat is sérült: a tisztiorvosi szolgálat vizsgálatának végéig nem is ihatnak a csapból a helybéliek. Eközben az asszonyok ételt és ásványvizet hordanak – az iskola konyhája egész éjjel üzemel, próbálnak erőt önteni az emberekbe, a mentőcsapatba.

Csütörtök, kora reggel. A hivatalhoz és a boltba igyekvők a házak között sarat dagasztva próbálnak átjutni egyik partról a másikra. A háttérben a máskor szelíd Mádi-patak vágtat. A polgármesteri hivatal szomszédságában egy eleve rossz állapotú ház áll: a víz szerda délután tovább rombolta az ingatag falakat. A lakók hordanák ki az elárasztott szobákból a maradék bútort, ingóságot, de nincs hova: ha kivinnék a ház elé, minden az iszapba süllyedne. A lakók egyike, Albert Gáborné (26) három gyereket nevel. Nem tudják, mihez fogjanak, mindenük oda. A szobákban az áradáskor legalább nyolcvan-száz centi magas  a víz, jött az ablakon át, jött a falakból. A gyerekeket mentették, ahogy tudták, a szomszédos épület ablakán adogatták be a kisebbeket. Ahogy lefutott az ár, rögtön látszott, hogy otthon nem maradhatnak: mindannyian az iskolában éjszakáztak.

[caption id="" align="alignright" width="268"] Még másnap reggel is a sarat lapátolta portája elől Ondó Ödön. A férfi, felesége és három gyermeke az iskolában töltötték az éjszakát: házuk falát méternyi magasságban átitatta a víz.
[/caption]Idősebb Markovics László (71) boroshordói tetején vészelte át az ítéletidőt. Éppen a pincében volt, mikor jött a víz. Kimenni már nem tudott, így oda kapaszkodott, ahová tudott. Felesége tavaly távozott el, az idős férfi beletörődötten néz. Megtörli az arcát. Még akkor is a kereszteződésben áll, amikor az út kanyarulatát követve visszaindulunk. Csütörtökön délelőtt Lamperth Mónika belügyminiszter járta végig a szerencsétlenül járt községet, segítséget ígérve a településnek. A minisztérium át is utalt 35 millió forintnyi azonnali támogatást, amelyből ötmilliót gyorssegélyként a napokban osztanak ki a rászorultak között. Folytatást a teljes kárfelmérés utánra ígérnek. Annyi azonban már most is tudható, hogy a kormány a mátrakeresztesi felajánláshoz hasonlóan 100 millió forintos hitelkeretet különít el, amelyet házuk újjáépítésére vehetnek majd igénybe a lakók.

Mint megtudtuk, az állami segélyek mellett több szervezet is felajánlotta segítségét. A Fővárosi Vízművek Rt. például Mádra szállítja azt a víztisztító berendezést, amelyik már a Mátrában és Srí Lankán is segített a lakosság ivóvízellátásában.  A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. olyan gépeket küld Mádra, amelyek alkalmasak az elöntött és szennyezett közutak megtisztítására, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig csatornatisztító berendezéseket indít a településre. A Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet épületszárító berendezéseket, szivattyúkat és aggregátorokat ajánlott fel. A Fővárosi Polgári Védelem 18 szakemberből álló csoportja csütörtök délután elindult Mád térségébe. A mentési munkálatokban csütörtökön 150 ember vett részt, köztük tűzoltók és önkéntesek. A tisztiorvosi szolgálat szombatig nem javasolja az ivóvíz fogyasztását, mosni, mosakodni azonban lehet benne. A kárfelméréssel várhatóan hétfő délig végeznek.

Amikor távozunk, a hangosbemondón éppen arról beszél egy női hang, hogy a művelődési házba várják a károsultakat az időközben megérkezett biztosítási kárbecslők. Gyűlik a sor. Az iskolában csütörtökön nincs tanítás, nem is tudják, mikor lesz újra, hiszen a hontalanul maradtakról gondoskodni kell. Többen arról beszélnek, mi lesz, ha hét végén újra jön az eső. Abban bíznak, hogy az égiek csak egy délutánra hagyták magára a falut.

Jég verte el a szőlőt a környékbeli dűlőkben

A hatalmas mennyiségű, jéggel párosuló eső óriási kárt okozott a környék fő megélhetési forrásában, a szőlőben is. A tokaji térségben fekvő Mádhoz 900 hektárnyi szőlőterület tartozik. A hegyközség elnöke, Kardos József lapunknak elmondta: a víz sok helyen elvitte a talajt a szőlő alól. A károk főleg ott kifejezetten nagyok, ahol a lejtőkön már végeztek a tavaszi szántással. Nemcsak a lezúduló víz, hanem a jég is pusztított: tőkékről a friss hajtásokat verte le. Tegnap még azt sem tudták pontosan megmondani, mekkora a katasztrófával sújtott rész nagysága, mert a területek megközelíthetetlenek az iszapos utakon.

A hegyközség elnöke, Kardos József lapunknak elmondta: a víz sok helyen elvitte a talajt a szőlő alól. A károk főleg ott kifejezetten nagyok, ahol a lejtőkön már végeztek a tavaszi szántással. Nemcsak a lezúduló víz, hanem a jég is pusztított: tőkékről a friss hajtásokat verte le. Tegnap még azt sem tudták pontosan megmondani, mekkora a katasztrófával sújtott rész nagysága, mert a területek megközelíthetetlenek az iszapos utakon. Döbbent arcok Mádon. Az emberek szinte el sem akarták hinni, milyen csapás érte a települést. Idősebb Markovics László a pincéjében vészelte át az áradatot. Az idős férfi a víz érkeztekor – mivel kifelé lezárult a menekülés útja – saját boroshordói tetejére mászott fel. Albert Gáborné bútorai, konyhája, ruhái vesztek oda. Még másnap sem tudták hová vinni a megmaradt holmit, mivel a teljesen átázott házuk előtt mindent vastag sár borított el. Még másnap reggel is a sarat lapátolta portája elől Ondó Ödön. A férfi, felesége és három gyermeke az iskolában töltötték az éjszakát: házuk falát méternyi magasságban átitatta a víz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!