Hírek

2005.05.26. 00:00

Vajdasági követelésekkel várják Gyurcsány Ferencet

BAMA

Belgrádban kezdi meg kétnapos szerbia-montenegrói látogatását a magyar kormányfő, pénteken a vajdasági politikai vezetőkkel, nem utolsó sorban a helyi magyarság képviselőivel tárgyal. Tavaly Mádl Ferenc államfő és Szili Katalin házelnök útját a „magyarverések” árnyékolták be. Azóta az incidensek megszűntek, a hatóságok határozottabban lépnek fel a bűnelkövetők ellen. A helyzet csillapodásához feltehetően hozzájárult az, hogy Budapest jóvoltából immár a nemzetközi közösség is a Vajdaságra veti vigyázó tekintetét. Ebbe a sorba tartozik, hogy tegnap este megnyitották a Szabadka melletti Palicson az első „toleranciatábort”. Míg a szerb-magyar kapcsolatok rendeződni látszottak, a magyar-magyar kapcsolatokban egyfajta elhidegülést okozott a kettős állampolgárságról szóló népszavazás.
Nem tudni egyelőre, hogy a kétoldalú viszonyra milyen hatással lesz az, hogy az elmúlt hetekben korrupciós vádak özöne zúdult a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség volt és jelenlegi tisztségviselőire, elsősorban Kasza József pártelnökre. Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke „megnyilatkozást” vár a az autonómia, a parlamenti képviselet és a magyar útlevél ügyében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!