Hírek

2005.05.17. 06:34

Újabb véres zavargások üzbég nagyvárosokban

Továbbra is szórványos tűzharcok zajlottak hétfőn az üzbegisztáni Andizsánban, ahol négy nappal ezelőtt felkelés tört ki egy iszlám radikálisok ellen indított per elleni tüntetés nyomán.

BAMA

A lázadást a hadsereg és rendőrség helyi erői egy nap alatt leverték. A városban hivatalosan meg nem erősített források szerint legalább 500 embert megöltek és 2000-en megsebesültek. Az Eho Moszkvi rádióadó tegnap arról számolt be, hogy az Andizsántól 30 kilométerre északkeletre fekvő Pahtabádban a hadsereg 200 tüntetőt ölt meg. Iszlam Karimov üzbég elnök az iszlám szélsőségeseket tette felelőssé az erőszakos cselekményekért. A szomszédos Kirgizisztánban állomásozó diplomaták szerint hétfőre virradóra lövéseket lehetett hallani a kirgiz–üzbég határon lévő, csatornával elválasztott Karaszu városában. A város üzbég felén szombaton a tüntetők felégették a helyi rendőrkapitányság, valamint az adóhivatal épületét. Mintegy 900 üzbégnek sikerült eddig átmenekülnie Kirgizisztánba, ahol a hatóságok sátortábort nyitottak számukra.

Szemtanúk a lázadás leverését vérengzésnek minősítették. Karimov elnök ugyanakkor azt állítja: nem adott ki tűzparancsot, fegyvert először a szélsőségesek használtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!