Hírek

2005.05.04. 00:00

Több munkahely várható

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium kiemelten kezeli a munkanélküli ellátás rendszerének átalakítását. Ennek értelmében a segély helyett álláskeresési támogatást és hatékony szolgáltatást biztosítanak a munkanélkülieknek.

Horváth K. József

A jelenleg 9 hónapig legfeljebb havi bruttó 44 ezer forintot jelentő munkanélküli járadék helyett a támogatás az első 3 hónapban jobban fog igazodni a fizetéshez, és határa a minimálbér 120 százalékára emelkedik. A következő 6 hónapra járó ellátás összegét egységesen a minimálbér 60 százalékában fogják meghatározni. A legnehezebb munkaerő-piaci helyzetben lévők számára az ellátás további 3 hónappal lesz meghosszabbítható. Az 50 év felettieknek 6 hónappal, a nyugdíj előtt állóknak pedig 5 évvel.

Mint Prima Vilmosné, a Foglalkoztatási Hivatal tanácsosa kiemelte, például az alkalmi munkavállalás feltételeinek könnyítésével tovább emelkedhet a dolgozók köre. Jelenleg egy hónapon belül legfeljebb 15, egy éven belül 90 napot lehet alkalmi munkásként dolgozni. A terv szerint az éves lehetőség hossza 120 napra emelkedik. Ez a megoldás jó a munkaadónak, mert kedvezményes közteherjegyet ragaszt az alkalmi munkavállaló kék könyvébe. Ennek fejében az általános mértéknél kisebb összeggel megússza a foglakoztatást. Így akkor is tud szabályosan, alkalmi munkával foglalkoztatni valakit, ha állandó munkaviszony létesítéséhez nincs elég gazdasági ereje. A lehetőség a munkavállalónak is jó. Bizonyos jövedelemre így a munkanélküli, a gyesen, gyeden lévők, a tanulók is szert tehetnek. Illetve a nyugdíjasoknak és a munkaviszonyban állóknak is módjukban áll törvényesen többletjövedelemre szert tenni. A közteherjeggyel megjelölt napok alapján ugyanis nő a társadalombiztosított napjainak száma, aminek fejében ugyanolyan ellátás illeti meg őket, mint a munkaviszonyban állókat. Szintén kedvező, hogy az alkalmi munkát kék könyvvel vállalóknak évi 433 ezer forint jövedelemig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Sőt! Be sem kell azt nekik vallani. Ez havi 36 ezer 111 forintos jövedelemnek felel meg.

Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke úgy látja, a kormány 15 pont-jának köszönhetően csökkenhet a munkanélküliek száma. Egyben visszaszorulhat a feketegazdaság. A munkaügyi ellenőrzések szigorítása is eredményt hozhat. Ez az MSZOSZ régi követelése volt, ami a legmesszebbmenőkig a munkavállalók érdekeit szolgálja.

Fontos továbbá, hogy a jövőben csak olyan cégek járhatnak sikerrel közbeszerzési pályázaton, vehetnek föl állami támogatást, amelyeknek korábban nem volt a feketemunkások alkalmazása miatt bírságuk. Ennek foganatosítását szintén a szövetség kezdeményezte, mint ahogy azt is, hogy a munkaadók teljesíthetetlenül magas teljesítménykövetelményeket írjanak elő. Megspórolva ezzel a minimálbér teljes összegének kifizetését. Az elnök rámutatott, a megemelt minimálbér bevezetése után gyakran azt tapasztalták, hogy a dolgozók csoportjai képtelenek voltak megfelelni a követelményeknek. Míg korábban százszázalékos teljesítményt nyújtottak, addig a mi-nimálbér megemelése után alig tudták elérni a hatvan-hetven százalékos felső határt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!