Hírek

2005.05.09. 00:00

Természetes agycsiszolók

Mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtette, hol tette le a szemüvegét vagy miért indult a közértbe. Memóriája karbantartásával megelőzheti az emlékezetromlást.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="251"] Szellemi frissességünk megőrzésében az összetett szénhidrátok játszanak fontos szerepet. Tanuláskor vagy vizsga közben pótoljuk az üzemanyagot.
[/caption]Öregedésünk nem jár együtt feltétlenül szellemi hanyatlással. Igaz, hogy az ingerszegény környezet az általános intelligencia csökkenéséhez, az összpontosító képesség romlásához vezethet. Mindez azonban nem írható az öregedés számlájára, hiszen fiatalabb korban is előfordulhat.

A friss gondolatok megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges életmód. A szervezetben természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak következtében felszaporodó szabad gyökök megkötése az antioxidánsok feladata. A működésükhöz szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Tartós légszennyezettség, betegség vagy dohányzás hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. Károsító hatásuk szerepet játszik a sejtek öregedésében, az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a rák kialakulásában. Hogy ezt elkerüljük, nagy hangsúlyt kell fektetnünk az egészséges táplálkozásra, a vitaminok és ásványi anyagok szervezetbe juttatására.

– Kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását. Ezek rövid távon az agy működését is hátráltatják – mondja Fekete Krisztina dietetikus. – Testünk ugyanis átcsoportosítja erőforrásait, és minden energiáját az elfogyasztott táplálék megemésztésére összpontosítja. Ezért nyom el minket az álom a vasárnapi ebéd vagy a késő este elfogyasztott csülök után. A szellemi frissesség megőrzésében inkább a szénhidrátok és a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele játszik fontos szerepet.

– Erős izzadással járó fizikai munka vagy sportolás mellett a test rengeteg folyadékot és ásványi anyagot veszít – folytatja a dietetikus. – Ettől nemcsak a teljesítőképességünk lankad, hanem a figyelmünk is, rosszabb esetben fájdalom, például fejfájás is kialakulhat.

Az emberi test 65–70 százaléka víz. Hirtelen csökkenése veszélyes mellékhatásokkal jár. Naponta 2-3 liter folyadékra van szükségünk, főleg a nyári hőségben, szabadban végzett munka közben. Ásványvízzel, gyümölcslevekkel, sportolók pedig különféle sportitalokkal pótolhatják az elvesztett folyadékot. Vizsgák, komolyabb szellemi megmérettetések előtt szőlőcukorral, csokoládéval fokozhatjuk teljesítményünket. A kockacukorból, szőlőcukorból már a szájban felszívódik némi glükóz, ami gyorsan emeli a vércukor szintjét. Többórás dolgozatírás vagy érettségi vizsga közben azonban hatékonyabb, ha folyamatosan majszolgatunk kekszet, zsemlét.

Mindennapi étkezéseinknél törekedjük egyensúlyra. Válasszunk zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendet. Ne terheljük magunkat szükségtelenül zsíros, nehezen emészthető menükkel. Szellemünk hasonlóan válaszol a fejedelmi lakomákra, mint a testünk: fáradtság, lustaság, lassúság lesz úrrá gondolatainkon.

Az antioxidánsok javítják szellemi képességeinket

A C-vitamin antioxidáns hatását régóta ismerik. Nemrég derült ki, hogy ebből a narancs héjában van a legtöbb. A gerezdeket elválasztó hártyák önmagukban is fontos anyagok. Fokozzák a C-vitamin jótékony hatását, gátolják lebomlását.

A B1-vitamin az idegrendszer működésében játszik szerepet. Enyhébb hiánya is koncentrációs zavarokat, az emlékezet romlását okozza. Jó B1-vitamin-források a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a hüvelyes zöldségek.

A B6-vitamin hiánya a szellemi teljesítőképesség rovására mehet. A terhes anyák és a szoptató nők számára is elengedhetetlen tápanyag. Sok B6-vitamint tartalmaznak a belsőségek, a tej, a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonaféleségek.

A B12-vitamin mérsékelt hiányánál gondolkodási problémák jelentkezhetnek. Forrásai a húsok, a tej, a tejtermékek és az állati eredetű élelmiszerek.

A B1-vitamin az idegrendszer működésében játszik szerepet. Enyhébb hiánya is koncentrációs zavarokat, az emlékezet romlását okozza. Jó B1-vitamin-források a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a hüvelyes zöldségek.

A B6-vitamin hiánya a szellemi teljesítőképesség rovására mehet. A terhes anyák és a szoptató nők számára is elengedhetetlen tápanyag. Sok B6-vitamint tartalmaznak a belsőségek, a tej, a búzacsíra, a teljes kiőrlésű gabonaféleségek.

A B12-vitamin mérsékelt hiányánál gondolkodási problémák jelentkezhetnek. Forrásai a húsok, a tej, a tejtermékek és az állati eredetű élelmiszerek. Szellemi frissességünk megőrzésében az összetett szénhidrátok játszanak fontos szerepet. Tanuláskor vagy vizsga közben pótoljuk az üzemanyagot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!