Hírek

2005.05.06. 00:00

Tavaszi virágzás: az átok

A nagyvárosokra jellemző szennyezett levegő kifejezetten kedvez az allergiás megbetegedésnek. Nem véletlen, hogy a pollenre érzékeny magyaroknak csaknem fele Budapesten él.

Nagy Vajda Zsuzsa

A legújabb adatok szerint minden negyedik ember érzékeny manapság a növények pollenjére. Hat-hét év múlva várhatóan megkétszereződik azoknak a száma, akiknek a fák és fűfélék virágzása bosszúságot okoz. A probléma súlyosságát érzékelteti, hogy míg a 60-as években a lakosság mindössze egy százaléka szenvedett allergiától, ma már húsz százalék érintett.

Magyarországon az allergiás betegségek negyven százaléka Budapesten és vonzáskörében fordul elő. Nékám Kristóf allergológus szerint a nagyvárosokra jellemző szennyezett levegő megsokszorozza a tünetek kialakulásáért felelős pollen hatását. – Budapesten a lassan haladó forgalom, a rengeteg autó és a szűk utcák mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több legyen a megbetegedés – mondta az allergológus. A legtöbb felnőtt egy-két év után egyszerre több növény virágjára lesz érzékeny. Ezért a kellemetlen következményeket, ami orrdugulást, könnyezést, súlyosabb esetekben asztmás megbetegedést jelent, nehéz elkerülni.

Az orvostudomány mai állása szerint egyértelműen hatékony gyógyszer nem létezik a betegség elkerülésére, a kezelési módszerek egy része pedig egyenesen káros az egészségre. A parlagfű irtása, a pázsitos területek kaszálása és kevésbé allergén fák ültetése bizonyult a leghatékonyabb megoldásnak. A közterület-felügyelők a lakosság bejelentései alapján ellenőrzik, hogy a magánterületek tulajdonosai eleget tettek-e parlagfű-mentesítési kötelezettségüknek. Rendellenesség esetén kétmillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Takács Noémitől, a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi ügyosztálya vezetőjétől megtudtuk, hogy a budapesti városvezetés 2004-ben a birtokában álló zöldövezeti területek gyommentesítésére 250 millió forintot fordított. A huszonhárom kerület ugyanerre a célra 380 millió forintot költött. A gazdasági társaságok ráfordításaival együtt Budapest csaknem egymilliárd forintot áldozott gyommentesítésre, az előző évinél 200 millió forinttal többet. Takács Noémi szerint a probléma súlyosságát jelzi, hogy egyre többet kell költeni Budapesten erre a célra.

A fővárosban az összpollenterhelés jelentős részét az intenzív irtás ellenére a nyár közepén virágzó parlagfű teszi ki. A fűfélékből Budapesten a pázsitok a gyakoriak, erre a növényfélére sokan érzékenyek. A fák közül nagy számban van jelen a nyárfa és a platán. Egyre több különösen allergén kőrist ültetnek, mivel a fajta rendkívül jól tűri a nagyvárosi terhelést, a sózást és a szennyezettséget. A fővárosban a pollenkoncentráció nem feltétlenül a parkokban és zöldövezeti területeken az erősebb. A légmozgások következtében ugyanis átlagosan 80 kilométeres környezetben szétszóródnak az allergén részecskék.

Közepes a fővárosban a pollenkoncentráció

A fővárosban két helyen, a Nagyvárad téren és a Sváb-hegyi gyermekszanatórium egyik épületének tetején mérik

a pollenszennyezettséget. Az aktuális helyzetről az ÁNTSZ honlapján (www.antsz.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők a heti jelentések címszó alatt. Innen megtudhatjuk azt is, hogy az adott pillanatban térségünkben mely növények virágzása okozhat panaszokat. Idén a platánfa a szokásosnál kicsit korábban, május első hetében kivirágzott. Pesten a napokban közepesen magas kőris-, pla-tán-, nyírfa- és fűzfapollen-koncentrációt mértek. Budán a hat vizsgált fafajta közül egyedül a nyírfa mutatott magas koncentrációt. A héten a tavaszi időjárás hűvösre, csapadékosra fordult. Emiatt a növények pollenszórása átlagosan csökkent. A jelenlegi csapadékos időjárás következtében a fűfélék is robbanásszerűen kezdtek nőni. Aki ezekre érzékeny, az szintén hamarabb számíthat reakciókra.

a pollenszennyezettséget. Az aktuális helyzetről az ÁNTSZ honlapján (www.antsz.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők a heti jelentések címszó alatt.

Innen megtudhatjuk azt is, hogy az adott pillanatban térségünkben mely növények virágzása okozhat panaszokat.

Idén a platánfa a szokásosnál kicsit korábban, május első hetében kivirágzott. Pesten a napokban közepesen magas kőris-, pla-tán-, nyírfa- és fűzfapollen-koncentrációt mértek. Budán a hat vizsgált fafajta közül egyedül a nyírfa mutatott magas koncentrációt.

A héten a tavaszi időjárás hűvösre, csapadékosra fordult. Emiatt a növények pollenszórása átlagosan csökkent. A jelenlegi csapadékos időjárás következtében a fűfélék is robbanásszerűen kezdtek nőni. Aki ezekre érzékeny, az szintén hamarabb számíthat reakciókra. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!