Hírek

2005.05.31. 00:00

Születőben a németek Vasladyje

Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) vezére lesz az őszre várható németországi előrehozott választásokon az ellenzéki uniópártok közös kancellárjelöltje. Edmund Stoiber, a bajor testvárpárt, a keresztényszocialisták (CSU) elnöke, tartományi miniszterelnök Berlinben bejelentette: „egyértelmű és egyhangú” döntés született.

Gyulay Zoltán

Stoiber 2002-ben volt a kancellári szék városmányosa és Schröder kihívója, de szoros versenyben végül alulmaradt. A CSU egyik vezető politikusa ehhez hozzáfűzte, hogy választási sikerük esetén Stoiber is fontos szerephez juthat a szövetségi kormányban. A bajor politikus személyes döntésétől függ, hogy felelősségteljes posztját Münchenben másnak engedi-e át, és követi Berlin hívó szavát.
Az uniópártok közös választási programját július közepéig hozzák nyilvánosságra. Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke, Christian Wulff (CDU) szorgalmazta a testvérpártoknál, hogy a tervezett választásokra készülő program mielőbb kerüljön az asztalra. – Világos irányvonalra van szükségünk – jelentette ki. – Programunk sarokköveinek egyértelműeknek és jól körvonalazottaknak kell lenniük. Ha a lakosság tudja, hogy a helyzet komoly, nem kerül különösebb erőfeszítésbe, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, mint azokban az időkben, amikor mindannyian azt állítottuk: minden rendben – tette hozzá.  

Angela Merkel

(Angela Dorothea Kasner)

1954. július 17-én született, Hamburgban. Tanulmányait Lipcsében végezte.

1990-ben az NDK utolsó kormányának szóvivője

1991–1994 Nő- és ifjúságügyi miniszter

1994–1998 Környezet- és természetvédelmi, reaktorbiztonsági miniszter

1954. július 17-én született, Hamburgban. Tanulmányait Lipcsében végezte.

1990-ben az NDK utolsó kormányának szóvivője

1991–1994 Nő- és ifjúságügyi miniszter

1994–1998 Környezet- és természetvédelmi, reaktorbiztonsági miniszter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!