Hírek

2005.05.09. 06:36

Szörnyszülött ajánlások az unióban

Nem győznek ámulni a német törvényhozók. A brüsszeli előírásoknak megfelelően át kell igazítaniuk a paragrafusokat, ám ez sok bonyodalommal jár.

Toronyi Attila

[caption id="" align="alignleft" width="288"] Az Európai Unióban nem minden nap ünnep. Nagy a túlszabályozottság.
[/caption]A közösség előző kormánya csaknem százötven ajánlást fogadott el, amelyek átültetése a nemzeti jogrendbe most van napirenden. Anna Diamantopoulou különösen szorgalmazta előterjesztéseinek elfogadását. A brüsszeli bizottság csinos görög biztosának nevéhez fűződik például az építőiparban használatos állványzatok „maximális kilengésének” előírása, és főként az „emberarcú Európa” megteremtéséhez kapcsolódó terjedelmes törvénytervezet. Ennek brüsszeli jóváhagyása kevés visszhangot kapott – Berlin legnagyobb bánatára. A német fővárosban ugyanis sajnálják, hogy nem vétózták meg a javaslatot, hiszen uniós döntések csak egyhangú jóváhagyás mellett emelkedhetnek jogerőre.

A közösség legnagyobb tagállamában most attól tartanak, hogy pereskedések sorát indíthatja el a hátrányos megkülönböztetést tiltó ajánlások becikkelyezése. Ezzel „amerikai állapotok” uralkodhatnak el, vagyis egyre többen lesznek olyanok, akik megkülönböztetésre hivatkozva, kártérítés reményében pert indítanak. Az USA-ban évente nyolcvanezer hasonló ügyet tárgyalnak a bíróságok. Németországban az EU-tagságból fakadó kötelezettségeknek eleget téve már ötven változtatást hajtottak végre a polgári törvénykönyvön, ám a törvényalkotók kétkednek. Otto Schily belügyminiszter nemrég azt követelte, hogy helyezzék hatályon kívül a „brüsszeli bürokrácia szörnyszülöttjét”.

Toronyi Attila Az Európai Unióban nem minden nap ünnep. Nagy a túlszabályozottság. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!