Hírek

2005.05.09. 00:00

Szerb fegyverkereskedőt fogtak

Elfogták Budapesten a kommandósok Ladensky Lászlót. A szerb-montenegrói férfi a Kecskeméten folyó maffiaper vádiratában szereplő fegyvereladó.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A rendőrség titokban tartott akciója során olyan bűnözőt fogtak el, akinek a neve már korábban felmerült a kecskeméti maffiaügyben is. A szálak messzire vezethetnek.
[/caption]Az elmúlt napokban újabb szerb -montenegrói állampolgárt fogtak el két magyar társaságában. Ezúttal három csőre töltött pisztolyt találtak náluk, írta meg korábban lapunk. Azóta megtudtuk, hogy a szerb személyében kriminalisztikai szempontból igazi nagyágyút kaptak el a magyar rendőrök.

A rendőrség hivatalos közleménye szerint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat egyik járőrének a IX. kerületi Dési Huber utcában tűnt fel egy autó mellett ácsorgó három férfi. Igazoltatták őket, és átvizsgálták ruházatukat, majd az autót is. Két pisztoly került elő a hozzájuk tartozó lőszerekkel. Őrizetbe vették a két budapestit, P. J. Istvánt (26) és R. Miklóst (26), valamint a szerb-montenegrói L. L.-t (56). Utóbbi lakásán újabb pisztolyt találtak lőszerekkel.

Információnk szerint terrorelhárító és bevetési kommandósok vettek részt a három férfi elfogásában. A hatóságok minden bizonnyal „fülest” kaphattak a fegyverekről. Ebben az ügyben a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói vizsgálódnak. Az elfogott szerb-montenegrói L. L. ugyanis Ladensky László. Ő nem más, mint aki a Kecskeméten éppen folyó maffiaper vádirata szerint fegyvereket adott el a vádlottaknak.

Radnai Lászlót és társait azzal vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, hogy két tételben több fegyvert szereztettek be Szerbiában, melyeket becsempésztettek az országba. A vád szerint ezekkel a fegyverekkel akarták megöletni azt a Balaton-parti vállalkozót, akinek érdekeltségeit aztán át akarták venni. Olvasható a vádiratban, hogy Radnai vádlottársai, Mészáros Péter, Csüllög Zsigmond és Ferencsik Attila jelenlétében az ugyancsak vádlott szerb Nemet Endrigot és a hatóságokkal végül együttműködő Slobodan Stojanovicot bízta meg a fegyverbeszerzéssel. Konkrétan Kalasnyikov és Skorpió típusú géppisztolyok, TT-pisztolyok, C4-es plasztik robbanóanyag és távirányító voltak a megbízás tárgyai.

Slobodan Stojanovic felhívta telefonon Szerbiában Stanisic Vladimir vádlottat, és megrendelte az arzenált. Nemet Endrigo is szétnézett a piacon. Felhívott telefonon három szerbet, Szabó Zoltánt, Ladensky Lászlót, valamint a Nesu becenevű, a hatóságok előtt ismeretlenül maradt férfit, és leadta a rendelést.

A vád szerint Nemet és Stojanovic megbízta a fegyverek szállításával a pécsi K. Árpádot. 2004. július 25-én Stojanovic telefonon elküldte K.-t Tompára a fegyverekért. Aki előtte a Zsiráf étteremben 2800 eurót vett át Mészáros Péter vádlottól a fegyverek áraként. Legalábbis az ügyészség szerint. K. Árpád leutazott Tompára, és Nemet utasítására késő este átgyalogolt a túloldalra, ahol találkozott a titokzatos Nesuval. Nesu elvitte őt Ladenskyhez és Szabóhoz. Újvidéken kellett volna létrejönnie az üzletnek, de már hajnalodott, és kockázatos lett volna fegyvereket csempészni. K. Árpád visszafordult. Másnap Tompán, már magyar területen megtörtént az adásvétel. Szabó Zoltán egy táskát adott át K.-nak. A táskában három pisztoly lőszerekkel és kettő hangtompítós Kalasnyikov, valamint egy puska volt. A futár fizetett, majd az árut elvitte a megrendelőknek.

A vád szerint 2004. július végén újabb fegyvereket rendeltek Radnaiék. Nemet Endrigo leadta a rendelést Ladensky Lászlónak és Szabó Zoltánnak. Ismét K. Árpád szállított. Augusztus 3-án Szabadkán Ladensky, Szabó és Nesu bemutatta neki az újabb fegyvereket, amelyekért 2500 eurót fizetett ki. A fegyvereket egy ismeretlen hozta át a zöldhatáron. A magyar oldalon Szabó Zoltán és K. várta a csempészt. Ezt követően utóbbi megpihent egy kiskunhalasi hotelben. Másnap Kecskemétre indult, ahol Zöldi Imre és Ábrahám Zsolt várta. A szintén vádlott két férfinak közreműködnie kellett volna a fegyverszállításban. Kecskeméten azonban lecsaptak rájuk a kommandósok. Gépkocsijukban kézi lőfegyvereket, tárakat és lőszereket találtak a rendőrök.

Együttműködők és körözöttek az ügyben

„Tájékoztatásul közlöm, hogy K. Árpáddal, Slobodan Stojanoviccsal, Sz. Zoltánnal és K. Jánossal szemben az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Nemzetközi Bűnözés Elleni Osztálya megszüntette a nyomozást.” – olvasható a vádiratban. Ők négyen voltak az úgynevezett együttműködő gyanúsítottak, ezért kivették őket a büntetőügyből.

„A nyomozó hatóság Ladensky László és Szabó Zoltán szerb állampolgárral szemben a nyomozást elkülönítette, és velük szemben elfogatóparancsot bocsátott ki.” – olvasható továbbá a vádiratban. Ebből következik, hogy a vasárnap elfogott Ladensky és társai ügyét hamarosan magához vonja a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Nemzeti Nyomozó Iroda.

„A nyomozó hatóság Ladensky László és Szabó Zoltán szerb állampolgárral szemben a nyomozást elkülönítette, és velük szemben elfogatóparancsot bocsátott ki.” – olvasható továbbá a vádiratban. Ebből következik, hogy a vasárnap elfogott Ladensky és társai ügyét hamarosan magához vonja a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség titokban tartott akciója során olyan bűnözőt fogtak el, akinek a neve már korábban felmerült a kecskeméti maffiaügyben is. A szálak messzire vezethetnek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!