Hírek

2005.06.01. 00:00

Sokba kerül az olcsó klíma

Nem nyáron kellene klímaberendezést vásárolni – mondja a szakember -, hiszen a jó döntéshez sok-sok információ és idő kell. De aki mégis most szánja rá magát, a nagyon olcsó, névtelen termékeket, bármilyen csábítóak is, inkább kerülje el!

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Ahány lakás, annyiféle klímaberendezés. Ha nem akarunk nagyot csalódni, alaposan tájékozódjunk vásárlás előtt
[/caption]Annak, hogy a mai magyarországi klímakínálatban valaki az igényeinek igazán megfelelő terméket és hozzá tartozó szolgáltatást válasszon ki, alig tíz százalék az esélye – állítja Medgyesi Tamás okleveles gépészmérnök. Ugyanis rendkívül bőséges és összetett a kínálat. Ezért a megfelelő döntés előkészítésére időt kell fordítani. Még egy tanácsadónak is legalább 3-4 órára van szüksége ahhoz, hogy egy kisebb családi ház összes megoldási lehetőségét egyáltalán felvázolja a laikusnak is érthetően.

Mindezek előrebocsátásával, mégis miként fogjunk hozzá a klímavásárláshoz? Először is feleljünk önmagunknak a következő kérdésekre: mekkora összeget szánunk rá; fontos-e az üzemköltség; zavar-e bennünket, ha kissé zajos; szeretnénk-e, hogy jól mutasson a falon vagy lényegtelen a kinézet; legyen-e rejtett vagy kültéri; szeretnénk-e benne a pollenek ellen szűrőt; milyen hosszú garanciát igénylünk. Olcsót, ugyanakkor takarékosat, szépet és csendeset persze aligha találunk. De ha fontossági sorrendet állítunk fel, már könnyebb ráakadni a számunkra optimális ajánlatra. Nem árt tudni: a klímás vállalkozások többségének nem a tanácsadás az elsődleges célja, hanem az eladás. S ha az előnybe helyezett gyártó nem is rendelkezik olyan teljes körű kínálattal, mint a versenytársa, az optimális megoldás helyett mégis számíthatunk arra, hogy csak innen kapunk ajánlatot.

A nagy bevásárlóközpontok katalógusaiban nem ritkák a 30-50 ezer forintos berendezések, amikhez mintegy 20 ezer forint beszerelési költség tartozik. Bármily vonzóak is azonban ezek, a szakemberek szerint jobb, ha elfelejtjük. Gyakran meghibásodnak, nincs hozzájuk pótalkatrész, és alig-alig szabályozhatók. Amit a fogyasztóvédelmi felügyelőségek is megerősítenek: klímaügyben a legtöbb panasz ezekre a termékekre érkezik hozzájuk. Ha melegünk van, túlhűtenek, ha meg már fázunk, akkor a folytonos állítgatás után előbb-utóbb úgyis kikapcsoljuk őket. A következő, már szakforgalmazóktól beszerezhető kategóriákban még mindig harminc-negyven márka közel ezer típusából választhatunk. Hazai gyártmány gyakorlatilag már nincs. Amerikából, Európa más országaiból és a Távol-Keletről importálják a berendezéseket.

A mobil klímák viszonylag olcsók, egy 20–25 négyzetméteres helyiség hűtésére már 80–150 ezer forintért kapható megfelelő minőségű. Egy valamivel nagyobb teljesítményű ára 90–220 ezer forint között mozog. Az ablak- és úgynevezett split rendszerű klímák már drágábbak, viszont ez is lehet gazdaságos, ha egyetlen kültéri egység több belső helyiséget hűt. Ezek ára a telepítési költségek nélkül 190 ezer és 1 millió forint között is lehet. Egy nem energiatakarékos készülék folyamatos működtetése 30–40 százalékkal megnövelheti a havi villanyszámlát. A hagyományos berendezések ki- és bekapcsolják a hűtést biztosító motort, a drágább, kívülről vezérelt rendszerű 50 százalékos teljesítményre áll automatikusan. Ennek hatékonysága sokkal jobb, mint a hagyományos készüléké.

Különféle szempontok szerinti ajánlat*

Szempont Típus Ára

Olcsó Panasonic CU-SA12 BÖRZE 54 990 Ft

Tudjon fűteni is LG LS-K1860HL BÖRZE 99 990 Ft

Olcsó és jó is DAIKIN FTYN35/RYN35-D 107 900 Ft

Szép, díszes LG A12AHB ART COOL PANEL, kék 184 900 Ft

Jó Daikin FTKS35/RKH35 209 900 Ft

* Az Árak szerelési költségek nélkül, 50 m2-es helyiségre vonatkoznak

Mibe kerül? (ezer forint)

Készülék ára: 50–1500

Tanácsadás: 15–60

Beszerelés: 40–120

Karbantartás: 5–50/hó

Energiafogyasztás: 2–25/hó

Forrás: Reggel-gyűjtés

Olcsó Panasonic CU-SA12 BÖRZE 54 990 Ft

Tudjon fűteni is LG LS-K1860HL BÖRZE 99 990 Ft

Olcsó és jó is DAIKIN FTYN35/RYN35-D 107 900 Ft

Szép, díszes LG A12AHB ART COOL PANEL, kék 184 900 Ft

Jó Daikin FTKS35/RKH35 209 900 Ft

* Az Árak szerelési költségek nélkül, 50 m2-es helyiségre vonatkoznak Mibe kerül? (ezer forint) Készülék ára: 50–1500

Tanácsadás: 15–60

Beszerelés: 40–120

Karbantartás: 5–50/hó

Energiafogyasztás: 2–25/hó

Forrás: Reggel-gyűjtés Ahány lakás, annyiféle klímaberendezés. Ha nem akarunk nagyot csalódni, alaposan tájékozódjunk vásárlás előtt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!