Hírek

2005.06.01. 00:00

Ricsi bohóc a kórházban ingyen nevettet

– Mindenki úgy segít, ahogy tud. Én megnevettetem a súlyosan beteg gyerekeket. Nem személyes indíttatásból, csak mert jól esik – veti oda Takács Richárd. És a következő pillanatban már Ricsi bohóc. Piros orral, vörösre festett szájjal, kék-sárga hajjal. Ki-kinyitja szivárványszínű dobozát, bekapcsolja a magnóját és indul a show.

Tóth Tímea

Előtte piros székeken négy sorban ülnek az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet gyermektraumatológiai osztályának betegei. Valamennyien krónikus fiatalkori reumától szenvednek. Sokan pólyáskoruktól fájlalják ízületeiket, és legtöbbjük életük végéig magával hordozza a kórt. Visszajáró betegei a kórháznak, általában két hetet töltenek itt. A nővérek, ápolók mindent megtesznek, hogy gyorsabban teljenek a napok. De a bohóc jobb bármelyik módszerüknél.

– Nagyon élvezik a kis betegek az ilyen műsorokat. Olyan élményeket nyújt számukra, hogy a következő alkalommal szívesen jönnek vissza – mondja hangjában őszinte törődéssel Szabó Szilveszterné pszicho-pedagógus. – De nemcsak a gyerekeknek, a nővéreknek és a felnőtt betegeknek is jót tesz. Nézze csak, mennyien összegyűltek a többi osztályról is! – mutat a több mint húszfős társaságra.

A folyosón is állnak. Mindenki vágyik egy kis vidámságra. Talán ez az, amiért Ricsi bohóc ingyen járja a kórházakat. Már ha ideje engedi. Utazó cirkuszt vezet, tizennégy éve a bohóckodásból él. A betegeket szabad idejében látogatja, két éve. Minden olyan kórházba elmegy, amelynek nincs alapítványi támogatója. Ahová nem jutnak el a bohócdoktorok. Általában harminc-negyven percig dobálja és ejti el a labdákat, táncol és énekel a gyerekeknek. Legutóbb a budafoki Reménysugár Habilitációs Intézetben járt, de azt mondja, bárhová elmegy, ahová hívják. Árvaházakban is nevettetett már.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!