Hírek

2005.05.25. 06:00

Olcsóbbak a magánparkolók

Címkék#Vélemény

Egy új utazási iroda nyereményjátéka népszerűsítése közben felmérte a budapesti parkolási lehetőségeket. Az ügyes reklámfogás ezúttal hasznosítható információkat is hozott.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Két polipember ötnapos parkolótúrát tartott a fővárosban. Kiderült, hogy a legdrágább kerületben száz forint alatti összegért is lehet várakozni óránként.
[/caption]Olcsóbb lefoglalni egy kétágyas szobát egy thaiföldi háromcsillagos szállodában egy napra, mint kifizetni egynapi parkolási díjat a főváros egy átlagos fizetőövezetében. Ezt állapította meg egy nemrégiben alakult utazási iroda budapesti parkolótúrája során. Két zöld szivacsos ruhát viselő polipember öt napon keresztül parkírozott az utcán és parkolóházakban. A legborsosabb árú parkolóhelyet a Hotel Kempinski mélygarázsában találták. Itt 550 forintot kérnek el óránként. A Hotel Marriott parkolója csak ötven forinttal olcsóbb ennél, a Mammut bevásárlóközpont parkolóházában 350 forintot kérnek hatvanpercnyi várakozásért.

– Meglepő, de a főváros második legolcsóbb parkolási lehetőségére a legdrágább kerületben bukkantunk – mondja Zádori Zoltán, a cég pr-tanácsadója. – A II. kerületi, Jurányi utca 12. szám alatti parkolóban már nyolcvan forintért el lehet helyezni az autót. Ennél csak a Westend City Center parkolóháza és a nyolcadik kerületi üres telkeken berendezkedett parkolók kerülnek kevesebbe. A Práter utca 49-ben és a Nyugati téri plázában egyaránt 60 forint a tarifa, de a Józsefvárosban ezért az összegért kutyás őr vigyáz az autóra. Máshol a hajléktalanok ajánlanak figyelőszolgálatot némi díjazás ellenében. Persze előzőleg újsággal a kezükben beirányítják a türelmetlenül parkolni kívánó autósokat a legzsúfoltabb parkolók üres helyeire.

– Ilyen önkéntes parkolóőrök „dolgoznak” a Váci út–Bajcsy-Zsilinszky úti felüljáró alatt a Nyugati térnél, a Városház utcában, az Erzsébet híd alatt, a Március 15. térnél, valamint a Madách téri parkolóban – mesélték a polipemberek. – Ha a parkolóőr megjelenik, a hajléktalanok érvényes parkolójegyet tesznek az ablaktörlő alá. Ez már többéves gyakorlat. A budapesti parkolótársaságok ugyanis jobbára tehetetlenek az önkéntes őrökkel szemben.

– Táblákon hívjuk fel az autósok figyelmét, hogy kizárólag a jegykiadó automatáknál lehet a parkolásért fizetni – mondja Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezetője. – Többet nem tudunk tenni. Ha az illető agresszíven pénzt követel, akkor hívunk rendőrt. De a hatóságok sem tudnak ellenük fellépni, mert nem követnek el bűncselekményt. Gond főként akkor van, amikor a hajléktalanokkal üzletelő autós „ Mikulás-csomagot ” talál a szélvédőjén. Előfordul ugyanis, hogy ő fizet az önjelölt őrnek, aki azonban megtartja a pénzt. A gyanútlan sofőrt pedig kíméletlenül megbüntetik a valódi őrök. A polipemberek erre is találtak megoldást. Tapasztalataik szerint többször olcsóbb magánterületen parkolni, mint közterületen. Ez azért is különös, mert a magánterületet felajánlók őrzik is a gépkocsikat.

Bár az utazási iroda külföldre nem szervezett parkolótúrákat, összevetették a környező országokban szokásos díjakat a hazaiakkal. Pozsonyban hatvanhat forintba kerül egy óra közterületi várakozás. Bécsben alig több, mint 200 forint az egységes tarifa. Prágában csak reggel nyolctól ketyeg a parkolóra, a díja magas: egy euró. Ez a fővárosi első és ötödik kerület tarifáihoz áll a legközelebb. A Várban csaknem ennek duplájába kerül a várakozás.

Lesz végre türelmi idő Budapesten is

Egy rendelet szerint július elsejétől Budapest egész területén bevezetik a parkolójegy lejárta utáni türelmi időt. Ez azt jelenti, hogy ha többórányi parkolóidőt kifizet az autós, akkor a parkolójegy lejárta után húsz percig még nem büntetik meg az ellenőrök. Ha egy óránál kevesebbet fizet, akkor öt percig lesznek türelmesek az őrök. A környezetvédők szerint azonban ezt sem tartják jó ötletnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!