Hírek

2005.05.03. 00:00

Neonáci tüntetők randalíroztak Németországban

Hetvenhatan sérültek meg, közöttük 66 rendőr a két nappal ezelőtti lipcsei összecsapásokban. A mintegy nyolcszáz szélsőjobboldali tüntető közül százat őrizetbe vettek.

Toronyi Atila

Holger Tschense lipcsei alpolgármester szerint beigazolódtak az erőszakos cselekményekre vonatkozó előrejelzések. A szászországi városban az immár hagyományosnak mondható május 1-jei neonáci felvonulással szemben négyezer ellentüntető jelent meg. A kockázatok miatt a rendőrség egy idő után félbe is szakította a jobboldali felvonulást.

A rendfenntartók később vízágyúkkal és korlátokkal tartották távol egymástól a két tábort. Nürnbergben dulakodásokra került sor, amikor a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők megjelentek a színen. Incidensek voltak Wormsban is a neonácinak elkönyvelt Német Nemzeti-demokrata Párt rendezvénye alkalmából. Néhány embert bekísértek az őrszobára.

Berlinben viszont viszonylag nyugodtan telt a hónap első napja. A rendőrök attól tartottak, hogy megismétlődnek az 1987 óta megszokott jelenetek: a szélsőséges, anarchiára hajlamos fiatalok rátámadnak a rendőrökre, autókat borogatnak és gyújtanak fel. A korábbiakhoz képest azonban jóval kevesebb kihágás történt, bár 190 embert így is őrizetbe vett a hatóság. A német főváros Kreuzberg kerületében a randalírozó fiatalok sörösüvegekkel dobálóztak. A berlini belügyminisztérium aggodalommal tekint a május 8-ára bejelentett tüntetések elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!