Hírek

2005.05.12. 09:48

Négy emelet egészség

Címkék#Kerület

Új és modern gépek, jórészt lecserélt berendezés, kerekes székkel is bejárható folyosók. Három, sokakat érintő örvendetes adat a megújult sashalmi szakrendelőről.

Lázin Miklós András

– Magam is ide jártam gyógytornára – nyögi Szabó Lajos Mátyás XVI. kerületi polgármester, miközben Csornai Ágota a kezét csavargatja. Dr. Várkonyi Ákos, a rendelőintézet főigazgatója rögvest hozzáteszi, annak idején a mozgásterápiás részleg nem a földszinten, hanem a negyediken volt. A helyi viszonyokban kevéssé járatos olvasók tájékoztatása miatt el kell mondanunk, a lift ma is csak a harmadikig közlekedik. Azaz aki a legfölső szintre fel tudott cihelődni, a helyi zsargonban már félig gyógyultnak számított. A viccet félretéve, mindenki joggal lehet büszke a jövő hét szombaton elkészülő sashalmi SZTK-ra. Akármerre tekintünk, mindenütt munkások szorgoskodnak, csinosítják a környezetet és a rendelők is új műszereket kaptak. Igaz ugyan, a székek még a régiek, de mire e sorok napvilágot látnak, már új ülőalkalmatosságokon pihentethetik fáradt tagjaikat a betegek.

– Az itt dolgozók elvitathatatlan érdeme, hogy az átalakítás alatt is végig működtették a rendelőt – mondja Szabó Lajos Mátyás. A 680 millió forintot felemésztő munkák egyébként tavaly szeptemberben kezdődtek. Miközben bejárjuk az újrafestett és csempézett szobákat, a városatya beavat a részletekbe. Megtudjuk: a hatvanas évek közepén felhúzott épület előtt és mögött egy-egy parkolót alakítanak ki. A ház hátában lévő majd hétszáz négyzetméteres telek korábban a fővárosi önkormányzat birtokában volt. A kerület alig egy hete jutott hozzá azzal a feltétellel, hogy azt továbbra is közterületként üzemelteti. A nyitott gépkocsitároló felépítésére hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot. Öröm a természetvédőknek, hogy a rendelő előtt kettő, míg mögötte várhatóan egy fát sem kell kivágni.

Dr. Várkonyi Ákos mindehhez hozzáteszi, jelenleg százhatvanhárom ember áll a betegek rendelkezésére. Ebből ötvenhárom főorvos. A laborrészleget érdekes megoldással, egy külsős céggel, szerződés keretében üzemeltetik. A modernizálás jegyében a huszonhét esztendős röntgengép helyett egy számítógép vezérelte csodamasina áll munkába. Gazdagítja a gyógyító-arzenált két ultrahangos, valamint szemészeti berendezés is.

– Ez utóbbiból az egyik magában 5,5 millió forintjába került az intézménynek – döbbent meg az adattal dr. Várkonyi Ákos. Dr. Kéthelyi Mária szemész főorvos közben egy piros-zöld műanyag szemüveget mutat, amelyért huszonötezer forintot kértek el. S ha már a gyógyítóeszközöknél és a számoknál tartunk, előkerül egy térhatású képecske, amely tizenötezret kóstált. Megtudjuk, az asztalon szerénykedő fehér masinával például szinte százszázalékos eséllyel fedezhető föl időben a zöld hályog. Ebben a betegségben nem mellékesen mintegy ezer ember szenved a kerületben. Az új gépeknek hála egy-egy nap a korábbi harminc-negyven helyett a jövőben hatvan-hetven embert tudnak majd kiszolgálni e rendelőben.

A műtőben még művészi rendetlenség fogadja a belépőt, de a csodalámpa már a helyén van. Szakszavak repkednek a levegőben: az árnyékmentes, százezer lux fényerejű masina nappali világosságba borítja az asztalon fekvő beteget. – A munkák megkezdése előtt a mozgássérültekkel végigjártuk az egész házat – mutat rá a feljáróra Szabó Lajos Mátyás városatya. Minek köszönhetően ma az egész épület minden fontos, betegeket szolgáló részlege bejárható tolószékkel.

Drága gépeik

A szakrendelő két pályázatot nyújtott be a gyógyászati gépek modernizálására a fővárosi önkormányzathoz. Az első esetben harminc, míg a másodiknál 41,3 millió forintot kaptak. Az önrész együttesen 25 millió forintra rúgott. A röntgengépre közel 23 milliót, míg a műtőben pompázó csodalámpára 1,6 millió forintot költöttek.A szemészeti berendezések egyenként ötmillió fölött voltak. Súlyos milliókba került a tizenöt esztendős ultrahangos masina lecserélése is. És akkor még szót sem ejtettünk a számos, tíz- és százezrekbe kerülő apróságról.

Halljátok füleink!

Megújult a hallásvizsgáló részleg is. Itt már teljes körű vizsgálatokat tudnak végezni a szakorvosok. Ez a rendelő egyébként hasonlóképp működik, mint a laboratórium – azaz egy cég üzemelteti gebinben. A régi ultrahangos berendezés az urológiára került. Öröm lehet a betegeknek, az újakkal már teljes körű pajzsmirigyvizsgálatok is végezhetők. A kivitelezők olyan apróságokra is ügyeltek, hogy a liftben a régi széket újra cseréljék. Mint a felvonót kezelő nénitől megtudtuk, ez az egyik legnépszerűbb berendezése az SZTK-nak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!