Hírek

2005.05.10. 06:48

Nagy gumimárka érkezik Magyarországra

Ezúttal Magyarország lett jelentős világcég beruházásának helyszíne. A japán Bridgestone bejelentette, hogy a tatabányai ipari parkban hozza létre új gumiabroncsgyárát, ahonnét a térséget fogják ellátni személyautók és kisteherjárművek számára készült gumikkal.

Bak Mihály

A 190 millió euró (48 milliárd forint) értékű beruházás nyomán a termelés 2008-ban kezdődik, és 800 embernek ad munkát. Az eddigi legnagyobb összegű befektetéssel ráadásul csúcstechnológiát hoz ide a cég – ezért foglalkoztatásban nem a legnagyobb cég lesz az ipari parkban – hangsúlyozza Bencsik János polgármester. Hozzátette: semmiféle adókedvezményt sem adtak a japánoknak, nem is tehették az EU előírásai miatt. (Szlovákia szinte minden kívánságukat teljesíti a nyugati cégeknek, legutóbb a koreai Hankook gumiabroncsgyártó döntött 150 milliárd forintnak megfelelő értékű gyárépítésről szomszédunknál.)

A Bridgestone-nal kötött szerződés értelmében a majdani iparűzési adó felét a képzett munkaerő utánpótlására fordítják. Felszerelik és működtetik az EU-támogatással létrehozandó szakképzési központot. Tatabánya egyébként sem a kedvezményekkel, hanem például a rugalmassággal kívánja magához édesgetni a befektetőket – mondta a polgármester. Ennek jegyében egyablakos ügyintézéssel segítik a cégek dolgát. A megállapodás egyébként a jelenlegi jogszabályokat veszi figyelembe – válaszolta a polgármester arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az iparűzési adót meg kell szüntetni az EU közbeavatkozására. Ezzel együtt Tatabánya azon városok közé tartozik, amelyek éves bevételének nagyobbik hányada saját forrásból származik.

A Bridgestone 51. üzeme lesz a tatabányai. S noha az ipari park eddig lecsúszott a BMW, a Toyota és a Peugeot-Citroën autógyárak beruházásairól, eddig 23 cég telepedett meg itt. A legtöbb embernek, szintén nyolcszáznak a dán Grundfos szivatytyúgyára ad munkát tatabányán az ipari park cégei közül. A legtöbb helyi adót fizető Suoflec keréktárcsagyártó is hatszáz munkahelyet teremtett tíz éve 15 millió dollár értékű beruházással. Mostanában kezdi meg a próbaüzemet az AGC (szintén japán) cég, amely autókhoz készít üveget, 200 alkalmazottal, 15 milliárdos beruházás eredményeképpen.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!