Hírek

2005.05.07. 00:00

Minőséget a kórházakba is

Új szakfelügyeleti rendszert állít fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat május közepétől. A szakmai felügyelet az ellátás minőségére összpontosít.

Tóth András

A minőségre való fokozottabb odafigyelést várja el a hamarosan felálló új szakfelügyeleti rendszertől az országos tiszti főorvos. Bujdosó László lapunknak kifejtette, az egészségyügyi ellátás minden területére kiterjedő változás egy új egészségügyi miniszteri rendelet megjelenéséhez kapcsolódik. Az egészségügy szakmai felügyelete változásának igénye nem mai ötlet. Ráadásul nem a megszaporodott műhibák miatt történik. A változás lényege az, hogy az egészségügy eddig is működő szakfelügyelete minőségfelügyeletté alakul. A feladataiban, módszertanában egységes rendszer az ellátás, a konkrét gyógyító tevékenység minőségére összpontosít majd.

A miniszteri rendelettel egy időben megjelennek a pályázati felhívások. Nagyjából 1200 szakfelügyelő főorvost alkalmaznak majd országszerte. Ötvenöt szakmában neveznek ki szakfelügyelőket. Nyár közepén felállhat a rendszer. Újdonság, hogy a felügyelők egyértelmű feladatmeghatározással, egységes módszertan alkalmazásával dolgoznak majd. Létrejött már az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, amely a sok egymásra épült országos szakmai intézet helyett működik.

Évente legalább egyszer minden egészségügyi szolgáltatót ellenőriznek. A korábbinál jelentősebb hatáskörrel rendelkező felügyelők előírhatják, hogy a szakma írott szabályai szerint történjen az ellátás és a beavatkozás. Ha nem eszerint mennek a dolgok, kötelezhetik a szolgáltatót ezek betartására.

A felügyelők az esetek egy részében váratlanul, más részében előre bejelentetten fognak megjelenni. Ezek is új elemek. Még kérdés, hogy az eredményeket nyilvánosságra hozzák-e. A főorvos úgy értékeli, az adatok nyilvánosak, és joggal tarthatnak számot közérdeklődésre.

A kórházszövetség örül

Az egészségügyi törvényben kijelentő módban szerepel, hogy az intézmények, a szolgáltatók minőségügyi rendszereket működtetnek. A jövőbeni felügyelet ezen belső minőségellenőrzések külső ellenőrzése. Ma már a minőség az élet minden területére kiterjed. Miért épp az egészségügy maradna ki ebből, ahol a minőség emberéletekkel mérhető. A kórházszövetség egyébként örömmel fogadta, hogy az ÁNTSZ a minőségi felügyeletre helyezi a hangsúlyt. Golub Iván elnök hangsúlyozta: több jogszabályi hiányosság van, amely nehezíti a kórházak munkáját. Az elnök reméli, a szigorítás segíti e problémák megoldását.

Az egészségügyi törvényben kijelentő módban szerepel, hogy az intézmények, a szolgáltatók minőségügyi rendszereket működtetnek. A jövőbeni felügyelet ezen belső minőségellenőrzések külső ellenőrzése. Ma már a minőség az élet minden területére kiterjed. Miért épp az egészségügy maradna ki ebből, ahol a minőség emberéletekkel mérhető. A kórházszövetség egyébként örömmel fogadta, hogy az ÁNTSZ a minőségi felügyeletre helyezi a hangsúlyt. Golub Iván elnök hangsúlyozta: több jogszabályi hiányosság van, amely nehezíti a kórházak munkáját. Az elnök reméli, a szigorítás segíti e problémák megoldását. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!