Hírek

2005.05.18. 00:00

Merénylet történt Törökbálinton?

Továbbra sincs szakértői vélemény a törökbálinti petárdaraktár felrobbanása ügyében. Egy titokzatos Barkast keresnek.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="304"] Az órákig tartó robbanássorozat házakat, nyaralókat, gépkocsikat semmisített meg Törökbálinton. Legalább kétszázmillió forintos kárt okozott, három embert megölt, tízet megsebesített.
[/caption]Látszólag érthetetlen, hogy miért nem készültek még el a szakvélemények a tavaly augusztus 5-én Törökbálinton felrobbant petárdaraktár ügyében. A kilenc hónapja tartó nyomozást nehezítik a hiányzó szakvélemények. Tény, emberi sorsok és legalább kétszázmillió forint a tét.

Úgy tudjuk, hogy a Pest megyei Rendőr-főkapitányság az elfogultság látszatát kerülve bíróság mellé rendelt külső igazságügyi szakértőt bízott meg a szakvélemény kidolgozásával, és nem a belügyhöz tartozót. Szabó Jenő, a főkapitányság bűnügyi igazgatója szerint valóban nem éltek a törvény adta rendbírság kiszabásával. Erre a szakvélemény elkészültének indokolatlan elhúzódása miatt van lehetősége a megbízó hatóságnak. Szabó ezredes szerint nem egy-két iratot kell szakértenie a megbízottnak, hanem több raklapnyit. Ezekhez folyamatosan újabb szakértendő anyagok kerülnek a rendőrségtől és a gyanúsítottak ügyvédeitől.
[caption id="" align="alignright" width="316"] Kilométeres körzetben minden éghető anyag fél napon át lángolt a szétrepülő pirotechnikai anyagoktól
[/caption]

Az azonban lapunk szerint továbbra sem érthető, hogy a végleges vegyész szakértői véleményt, ha van ilyen, miért nem ismertették még a raktárt üzemeltető Pyro-Technic Kft. meggyanúsított vezetőivel. Őket robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítják. Legalábbis egyelőre. A nyomozóknak ugyanis olyan információik vannak, hogy a felrobbant raktárban nemcsak raktározást végeztek és kereskedtek, hanem kísérletezgettek is, és pirotechnikai eszközöket is gyártottak. Pedig az utóbbi két tevékenységre nem volt engedélyük. Mint ahogy fekete lőpor tárolására sem. Márpedig az előzetes szakvélemények szerint éppen ebből a robbanóanyagból volt ott igen nagy mennyiség.

A gyanúsítottak természetesen cáfolják, hogy engedély nélküli tevékenységet folytattak volna a törökbálinti depóban. Ezért is lenne fontos a nyomozók számára a végleges szakértői vélemény, hogy pontosan tudják, mi és mitől robbant fel a raktárban. Három ott dolgozó meghalt, tíz környékbeli megsérült. Azóta sem cáfolt sajtóinformációk szerint hadseregeknél használatos robbanóanyagok okozhatták az első, kisebb robbanást, ami aztán beindította a fekete lőport, majd az ott egyébként szabályosan tárolt ötventonnányi pirotechnikai eszközt. A detonációt kiváltó kisebb robbanás közontjában TNT-nyomokat, illetve hexogén- és nitro-penta-maradványokat találtak a tűzszerészek. Mivel a Magyar Honvédségnek (MH) minden nyilvántartott TNT-je megvan, hexogént és nitro-pentát pedig nem használnak, kérdéses, hogy honnan származott ez az anyag, és miként került a raktárba. Egyes feltevések szerint akár pokolgépet is becsempészhetett valaki a raktárba. Ezt a verziót a nyomozás kezdetén cáfolták a rendőrök.

Igaz, azóta is keresnek egy gyanús Barkast és annak egy vagy két utasát, akik nem sokkal a robbanás előtt távoztak a telephelyről. A nyomozók arra lennének kíváncsiak, hogy mi dolga is volt a Barkasnak és utasának vagy utasainak a raktárban. Ez ugyanis azóta sem derült ki.

Szemán László Az órákig tartó robbanássorozat házakat, nyaralókat, gépkocsikat semmisített meg Törökbálinton. Legalább kétszázmillió forintos kárt okozott, három embert megölt, tízet megsebesített. Kilométeres körzetben minden éghető anyag fél napon át lángolt a szétrepülő pirotechnikai anyagoktól -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!